Az Intermezzoban Vincze Mátyás író, újságíró

vince m aprohirdetes 009

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Vince Mátyás író, újságíró, a Minden megoldás érdekel – A XX.század Magyarországa apróhirdetések tükrében szerzője.

A kötet az újsághirdetések hazai aranykorát idézi, átfogja a teljes XX. századot. Nem tudományos mű, hanem személyes és szubjektív válogatás a Magyarországon megjelent újsághirdetésekből. Kiderül, hogy elődeink mit adtak-vettek, milyen házastársra vagy partnerre vágytak, milyen lakásokat és állásokat kerestek-kínáltak. A kötetben szereplő hirdetések hű tükrei a század különböző korszakainak: tartalmukban, nyelvezetükben, szóhasználatukban avagy képi megfogalmazásukban.

A kötet összeállítója, Vince Mátyás, a HVG alapító főszerkesztője az apróhirdetéseken és a képes újsághirdetéseken kívül egy harmadik síkon is végigköveti a könyvben a XX. századot: minden egyes évhez egy-egy szalagcímet is választott az adott évben megjelent napilapokból. Ezek olyan eseményekről adnak hírt, amelyek Magyarország szempontjából fontosak vagy érdekesek voltak, vagy szóhasználatuk jellemző volt az adott évre illetve a korszakra. Ahogy a könyvhöz írott előszavában Závada Pál írja: „a mindenkori címek inkább csak a század iránytű-jelei, hisz a kötet nem a válogatott vezércikkek könyve, hanem az apróbetűvel szedett hirdetéseké.” 

vince m aprohirdetes 008

Back To Top