Az Intermezzoban a Veres1 Színház igazgatója

Peter Shaffer 1966

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Venyige Sándor, a Veres1 Színház igazgatója.

 

A Veres1Színház pénteken mutatja be online formában Peter Shaffer: Rövidzárlat (Black Comedy) című bohózatát. Váratlan fordulatok, tragikomikus, groteszk helyzetek építik fel a darabot, mely egy rövidzárlat okozta áramszünet alatt játszódik egy szobrász műtermében. És mi, nézők mindent látunk, amit ők nem… A közvetítés kihívása, egyben a darab zseniális trükkje, hogy míg a szereplők az első néhány percben a vaksötétben tapogatóznak, addig a közönség mindvégig „fényesen” mulat. A főszerepekben Nagy Balázs, Csonka András, Kerekes József és Csáki Edina. Az előadás a hónap végéig lesz elérhető.

Sir Peter Levin Shaffer (1926 – 2016) brit drámaíró, forgatókönyvíró és dramaturg, ikertestvére, Anthony Schaffer (1926–2001) szintén drámaíró és forgatókönyvíró volt. Peter 1954-től Londonban kezdett írni a rádió és a televízió számára. Jelentős sikereket ért el 1958-ban Gyakorlat öt ujjra című drámájával, amelyet Londonban John Gielgud rendezett, majd a következő évben az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatták. A műből 1962-ben filmet is forgattak.

Peter Shaffer

A Nap birodalmának hanyatlása című 1964-es darabja sikerét visszaigazolta az amerikai és az angol közönség. Ebben a szerző az inkák birodalmának Francisco Pizarro általi megsemmisítésének témáját dolgozza fel. Irving Lerner rendező 1969-ben készített filmet belőle.

1965-ben írta a merész Tévedések vígjátéka c. fekete komédiát, amelyben egy nincstelen szobrász meghív vacsorázni padláslakásába egy gazdag milliomost, jövendő apósát. Egy hirtelen és váratlan áramszünet azonban felborítja az estét. A színházi akciót sötétben játsszák, de a közönség egyértelműen látja a színpadon lévő szereplőket.

Equus című, 1973-as pszichoanalitikus drámájával (amely egy tizenhét éves fiatalember történetét meséli el, aki hat lovat vakított meg, és pszichoanalitikusát, aki megpróbálja diagnosztizálni). 1975-ben elnyerte a Tony-díjat, és az amerikai kritikusoktól megkapta a Rave-értékelést. 1977-ben Sidney Lumetazonos címmel filmet forgatott belőle.

1979-ben megírta az AmadeustWolfgang Amadeus Mozart és Antonio SalieriPuskin által sugalmazott afférját, amivel ismét elnyerte a Tony-díjat, és 1981 után jelentős sikereket ért el vele mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban. Filmadaptációja, a Miloš Forman által rendezett azonos című filmje 1985-ben Oscar-díjat nyert a legjobb adaptációért.

1994-ben vendégprofesszor lett a Kortárs Színházi Egyetemen, Oxfordban, és 2001-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

 

Back To Top