Fullár Zoltán régész az Intermezzo vendége

Az Intermezzoban  Bálint Edina vendége Fullár Zoltán, a Várkapitányság Nzrt. régészeti irodavezetője. Izgalmas régészeti lelet: előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban.

 

Idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődött a várfalak felújításának következő szakasza. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak. Ezek során a Déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek, melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Sisi pihenőházát díszítette.

A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza. Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

Back To Top