Köböre és Etnosport Kupa augusztus végén

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Dr. Bencze István, az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány vezetője.

Harmadjára szervezik meg az izgalmas Köböre és Etnosport Kupát Családokat és szórakozni vágyókat várnak a szervezők jövő hét péntektől vasárnapig a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba, a váci révnél található Magyar Családi Gazdaság rendezvényközpontjába. A háromnapos esemény középpontjában az etnosportok közül a köböre, az íjászat, a huculösvény és a baranta képviselteti magát. A szervezők célja, hogy a hagyományőrző sportversenyekkel, kulturális és gasztronómiai programokkal hozzájáruljanak a nemzeti identitás megőrzéséhez.

Az etnosport kifejezés olyan sportágakat tömörít, amelyek a sport mellett egy nemzet kultúráját, történelmét és önazonosságát is kifejezik. Augusztus 27-én, pénteken huculösvény összetett lovas ügyességi versenyekre kerül sor, Dr. Magyar Zsombor vezetésével. Az augusztus 28-ai, szombati nap rendkívül izgalmasnak ígérkezik, hiszen lesz köböre, íjász és baranta verseny. A köböre ősi lovas csapatjáték, ami Közép-Ázsiában ma is rendkívül népszerű. A köböre játékban kiemelkedően fontos a lóval való tökéletes összhang, a fizikai erőnlét, a taktikai érzék és a jó csapatszellem. A csapatok célja, hogy a kecskebőrből készült „labdát” az ellenfél célterületére juttassa, azaz egyfajta lovas rögbiként is értelmezhetjük. A Kupán első ízben kerül megrendezésre az etno-íjászat, ahol távlövészet, 90 méteres céllövészet és a csőlövészet versenyszámokban mérik össze tudásukat a Török Hagyományos Íjász Szövetség íjászai, felvidéki, erdélyi, délvidéki, svájci íjászok, valamint a magyar íjászok. A versenyt Mónus József, a Fehér Farkas, számtalan nemzetközi verseny győztese, többszörös távlövő világbajnok nemzeti ikonunk szervezi, és vezeti. A versenyen történelmi jellegű íjakkal és ruházatban jelennek meg a versenyzők.

Bemutatkozik a Kupán a baranta is, mely a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Az etnosportág mottója Zrínyi Miklóstól származik: „A vitézség nem egy napi tanuság!” A XI. Zrínyi Miklós Baranta Kupára az egész ország területéről érkeznek a baranta versenyzők. A szombati nap vendége lesz a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, amely könnyed török nyelvleckével és a tradícionális török társasjáték, a mangala oktatásával várja az eseményre látogató családokat, gyermekeket és felnőtteket. Látható lesz az Iloncsuk Szabadcspat történelmi kun harcászati bemutatója, lovas birkózás, valamint gyermek lovas- és ifjúsági nomád harcászat bemutató is. A rendezvény ideje alatt hagyományőrző foglalkozások – szarufaragás, bőrözés, nemezelés, kerámiakészítés, játszóház, öko-szörpök, kakukkfüves szürkemarha hamburger és fröccsterasz várja a látogatókat.

Back To Top