Az Impresszióban Bánfalvi Zoltán, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Bánfalvi Zoltán, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, komponista.

 

 

A magyar kultúra napja – a Pannon Filharmonikusok ünnepi, élő hangversenyközvetítése a Müpából ősbemutatóval és klasszikusokkal. A pécsi zenekar koncertje lesz a Müpa kultúra napi hivatalos előadása, a koprodukciós együttműködés szerint a Müpa Budapest biztosítja az esemény ingyenesen elérhető, élő közvetítését.

A Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyét Varga Gilbert vezető karmester dirigálja, az est ünnepélyességét emeli, hogy Bogányi Tibor vezető karmester is színpadra lép, most csellóművészként köszöntheti a közönség – méghozzá egy ősbemutató kapcsán. Bánfalvi Zoltán, a zenekar koncertmestere, a Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra című művét Bogányi felkérésére írta 2016-ban, ennek bemutatójára kerül most sor. Magát a darabot is egyrészt éjszakánként komponálta az elfoglalt édesapa-muzsikus, másrészt kislánya éjjeli álmairól szól. A cselló hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját aknázza ki a mű, a darab stílusa neoromantikus, számos utalással a jazzre és a filmzenére, a zenekar a szólistával egyenrangú partner, annak zenei anyagát inkább kiteljesíti, mintsem kíséri. Bánfalvi darabja tehát egy nagyzenekarban aktívan dolgozó, klasszikus zenei muzsikus-szerző modern műve.

A díjmentes ünnepi hangverseny a Müpa honlapján, YouTube-csatornáján, valamint a PFZ honlapján és YouTube-csatornáján érhető el egyszeri alkalommal, 19.30 órai kezdettel.

forrás: www.mupa.hu 

Back To Top