FENYŐ LÁSZLÓ ÉS AZ ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR KONCERTJE A ZENEAKADÉMIÁN JÖVŐ KEDDEN

 

Illúziók, szerelmek, halhatatlan idealisták elevenednek meg az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjén, melynek visszatérő témája az éjszaka zenéje. Az est szólistája Fenyő László, aki lélegzetelállító technikájával, felkavaró energiájával, zenei alázatával napjaink legnagyobb csellóművészeinek egyike. Az Impresszióban G. Horváth Lászlóval, a zenekar művészeti vezetőjével beszélget Bálint Edina.

 

A zenészek Csajkovszkij népszerű romantikus melódiáit, valamint egy izgalmas új mű bemutatóját tűzik műsorukra. Nemzedékének vezető zeneszerzőjeként a finn Aulis Sallinen a széles közönséghez szól. Kortárs technikákat is ötvöző, dallamos művei közül egyik legjátszottabb a szólócsellóra és vonószenekarra komponált „Kamarazene III”, azaz a felcsendülő, Don Juant és Don Quijotét megidéző táncsorozat.

Szintén Don Quijotét – és Cervantes regényének főbb alakjait – jeleníti meg a barokk kor egyik legtermékenyebb és legsikeresebb szerzője, Telemann műve. A nyolc tételből álló programzene többek között a szélmalomharcot, az imádott Dulcinea iránti szerelmes sóhajokat és Sancho Panzát eleveníti fel. Az est zárásaként újabb irodalmi ihletésű mű csendül fel: Schönberg egyik leghíresebb fiatalkori alkotása, a Megdicsőült éj.

Fenyő László gordonkaművész 1975-ben született, Debrecenben. Tizenhárom évesen, az országos zeneiskolai gordonkaverseny győzteseként került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Később a Lübecki Zeneművészeti Főiskolán diplomázott. 2001-ben Németország egyik legjobb együtteséhez, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött. 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, s szinte mindig dobogós helyezést ért el. 1998-ban győzelmet aratott a Magyar Rádió Országos Gordonkaversenyén. 2004-ben megnyerte az egyik legrangosabb megmérettetést, a Pablo Casals Nemzetközi Gondonkaversenyt, ezzel a csellisták világ-elitjéhez tartozik. Lehengerlő technikája, érzelemdús játéka, végtelen zenei alázata minden fellépését ünnepi alkalommá varázsolja.

Műsor: Intermezzo

Adás: Csütörtök 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top