Az elnök szabadsága – Penny Gold darabja a Rózsavölgyiben

Az Intermezzoban Bálint Edina vendégei Schneider Zoltán színművész és Sztarenki Pál színművész, Az elnök szabadsága című darab rendezője.

Penny Gold darabját először Londonban mutatták be 2008-ban. A budapesti bemutató a pandémia miatt csúszott, múlt csütörtökön azonban végre játszották a Rózsavölgyi Szalonban. Sőt, maga az angol írónő is itt vendégeskedett! Az előadás szeptembertől folyamatosan látható lesz. A történet 1991. augusztus 18-án indul. Mihail Gorbacsov rövid szabadságát tölti a krími nyaralójukban a családjával. A berlini fal már nem áll. A Szovjetunió elnökén erősödik a világpolitikai nyomás, hogy változtasson a szovjetrendszeren.

Gorbacsov éppen a tengerparti ház verandáján pihen a feleségével. Békésnek tűnik a helyzet, nyugodtnak a tenger. Ám a kemény kommunista reakció erői, a KBG fegyveresei hirtelen körbeveszik a házat, Gorbacsovot és családját foglyul ejtik. Lényegében házi őrizetbe helyezik és hermetikusan elszigetelik őket, semmiről sem tudnak, a moszkvai rendkívüli állapotról sem. Gorbacsovot lemondásra szólítják fel, közben kifelé azt terjesztik, az egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni a feladatát. Puccskísérlet az elnök és a reformjai ellen. 1991. augusztus 18-a történelmi nappá vált – egy óriásrendszer bukásának előestéjévé.

A darabot Raisza Gorbacsova privát történelmi naplója ihlette, általa tudjuk pontosan, milyen személyes dráma és politikai thriller zajlott a színfalak mögött. Gorbacsovot Schneider Zoltán, feleségét Söptei Andrea alakítja. Sztarenki Pál Plehanov, a KGB elnökért felelős biztonsági vezetője szerepében látható, és egyben a darab rendezője is!

Back To Top