IN MEMORIAM WILHEIM ANDRÁS

Szombaton a Fuga – Budapesti Építészeti Központban lesz hangverseny az egy éve elhunyt kiváló zenetörténész, zenetudós emlékére. A koncertet az Átlátszó Hang Fesztivál keretei között rendezik meg.

A Zeneszerzés Tanszék egykori tanára 72 évesen távozott. A székesfehérvári születésű Wilheim 1974-ben diplomázott a Zeneakadémia zenetudományi tanszakán.

1990-ig a Bartók Archívumban dolgozott, majd az Editio Musica megbízásából ő gondozta Kurtág György műveinek megjelenés előtt álló katalógusát.

Kutatóként szakterülete a XX. század zenéje volt: tanulmányai jelentek meg Bartókról, Satie-ról, Varèse-ről, Webernről, Cage-ről.

Az Erkel-díjas művész rendkívül széles érdeklődéssel bírt, ennek megfelelően  zenetudós, zenekritikus, zongorista, karmester és zenei rendező is volt.

Az Új Zenei Stúdió tagjaként rendszeresen fellépett hangversenyeken, és több lemezfelvételen működött közre szólistaként, illetve művészeti vezetőként. Rendszeresen tartott előadásokat a szombathelyi Bartók Szemináriumon, 1995-ben meghívott előadója volt a Centre Acanthes avignoni zenei szemináriumnak.

A koncerttel a CentriFUGA  e  briliáns elme és nagyszerű tanár előtt kíván tisztelegni. Valamennyi mű ezen apropóból készült avagy szólal meg, volt növendékek, kollégák, barátok tollából illetve előadásában.

Az Intermezzo vendége Kedves Csanád zeneszerző lesz, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán végzett 2010-ben, a hazai kortárs zenei élet egyik meghatározó alakja. 2013-ban Rajk JudittalBalogh Mátéval és Tornyai Péterrel a FUGA Budapesti Építészeti Központban megalapította a CentriFUGA elnevezésű kortárs zenei műhelyt, amely azóta több tucat kortárs magyar zenemű ősbemutatójának adott otthont. Ezeken az alkalmakon zeneszerzőként és karmesterként is részt vesz.

 

Az Intermezzo vendége: Kedves Csanád zeneszerző

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.01.18.

Back To Top