„Ideje moziba menni” fesztivál jövő héten

Május végén kezdődik az „Ideje moziba menni” fesztivál, amelyhez 22 mozi, köztük 6 budapesti, valamint 16 vidéki filmszínház is csatlakozott.

Az eseményt május 27. és 30. között rendezik meg, és olyan filmeket láthatnak a nézők, amelyek premierje majd csak hetekkel, bizonyos esetekben hónapokkal később lenne. „Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.”

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.

A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – abszurd humorral reagáló francia film

az Előzmények törlése. Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be.

A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a Gerhard Richter, a festő segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba.

Rosa esküvője című spanyol film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be.

Érkezik a Szenvedélyes szomszédok című spanyol kamaradarab is, amelyben Javier Cámara neurotikus, szinte már Woody Allen-i alakítást nyújt, valamint a Mese a barátságról című francia film, amely a rivalizálásról és az összetartozásról szól.

A kezdeményezésben részt vesz a budapesti Cirko-Gejzír, a Művész mozi, a Puskin, a Tabán mozi, a KINO és a Corvin mozi, a vidékiek közül pedig a többi között a székesfehérvári Barátság mozi, a pécsi Apollo, a szegedi Belvárosi mozi, a mikolci Művészetek háza is.

 

forrás: https://hvg.hu/kultura

Back To Top