GYERTYAÚSZTATÁS SZENTENDRÉN, BORTESZT KÓSTOLÓ RENDEZVÉNYEK A NYITÁNYBAN

A Nyitányban a Reggeli Expresszben Lakatos Judit a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője a szentendrei gyertyaúsztatásról beszél. A Hangjelek rovat vendége Görög Ibolya protokollszakértő, író, előadó fog mesélni arról, hogy hogyan kell egy színházban viselkedni. Az Ízlés szerint rovatban Szakács Lászlóval hallhatnak beszélgetést a Bortesztkóstoló rendezvényekről.

IDÉN IS LESZ GYERTYAÚSZTATÁS SZENTENDRÉN

A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának. 2022. július 16-án 21:30 perckor kerül megrendezésre Szentendre egyik leglátványosabb programja, a gyertyaúsztatás. A Duna ünnepén a látogatók különleges zenei kísérettel gyönyörködhetnek a különleges fényárban pompázó folyóban.
A gyertyaúsztatás után táncház lesz, alvás előtt egy kis tánc köztudottan hozzájárul a boldog álmokhoz. A nyári programokról Lakatos Judit a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője mesél.

HOGYAN VISELKEDÜNK KONCERTEN, SZÍNHÁZI ELŐADÁSOKON

A színházi előadás, a klasszikus zenei előadás, koncert, hangverseny, operaelőadás, a kultúra egyik kitüntetett alkalma. Erről beszélget Görög Ibolyával protokollszakértő, író, előadóval a Hangjelek rovatban Szerémi Nóra műsorvezető.
Megfigyelhető, hogy a mai színházlátogató közönség nem minden tagja öltözik fel a színházba járás etikettszabályai szerint. Az elegáns ruha egyfelől az alkalomnak szól, másfelől pedig a porondon játszó színészek tiszteletének. Más eleganciát követel egy stúdiószínpad, és megint csak más eleganciát kíván az Opera. Utcai viseletben nem illik színházba menni.
A komolyzenei koncert alkalmával hatványozottan igaz, hogy az előadás alatt végig csöndben kell lenni, beszélgetéssel, mozgolódással nem lehet zavarni sem a művészeket, sem a közönséget. Ezen előadások alkalmával a tetszésnyilvánításnak, tapsolásnak is megvan a maga etikett szabálya. Az előadás kezdése előtt, legalább negyed órával korábban illik megérkezni a színházba. Ha az ülőhely megközelítéséhez fel kell állítani a sorunkban helyüket már elfoglaló nézőket, akkor azt illedelmesen, segítségüket udvariasan megköszönve kell megtenni.

 

BORTESZT KÓSTOLÓ RENDEZVÉNYEK

Egyre több borkóstolóra járnak a magyarok, személyesen szeretnék megtapasztalni a borvidékek nyújtotta élményeket. A borkóstolók közelebb hozzák a fogyasztókat a magyar borokhoz és borászatokhoz.
Vannak a legnagyobb pincészetek, a kis családi borászatok, valamint az újdonságokkal kísérletező úgynevezett garázsborászatok borkóstolói is.
A Bor és Piac magazin bortesztjein legjobban szereplő tételeket kóstolhatják meg, miközben elolvashatják mit írtak a szakemberek arról a borról, ami éppen a poharukban van.
A kóstoló része egy félórás szakmai előadás, amely során bemutatjuk az est tematikájának megfelelően a megkóstolható fajtákat, az évjárati sajátosságokat, a meghatározó termelőket. A fajták és a terroir együttes hatásait, és ezen borok piaci helyzetét.
Az Ízlés szerint rovatban, a Bor és Piac Szakács László lapigazgatóval beszélgetünk.

Back To Top