GROTESZK TRIENNÁLÉ, ÚJ ÉVAD AZ ÁTRIUMBAN ÉS NÉPI HÍMZÉSMINTÁK A NYITÁNYBAN

A pénteki Nyitányban Szerémi Nóra a 11. Groteszk Triennáléról beszélget Halmos Klárával, a kiállítás társszervezőjével. A támogatásoknak köszönhetően meghirdette új évadát az Átrium Színház, erről Ugrai István művészeti vezető mesél. A műsorban szó lesz egy különleges kiállításról is: népi hímzésminták láthatók a különféle kortárs alkotásokon a Deák 17 Galériában.

 

11. GROTESZK TRIENNÁLÉ A MŰCSARNOKBAN

A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület szervezésében 11. alkalommal látható a Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Pályázat kapcsán létrejövő tárlat, amelynek helyszínei ez alkalommal – először Budapesten – a Műcsarnok és azt követően a kaposvári Vaszary Képtár. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható. Az Egyesület 1990-ben alakult, háromévente rendezi meg a Groteszk Triennálét. 1996-ban nemzetközivé bővítette ki a résztvevők körét és létrehozott egy kortárs Nemzetközi Groteszk Gyűjteményt a kiállításon résztvevő művészek felajánlásaiból, amelyet eddig Hajdúszoboszlón, Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Dunaszerdahelyen és Nagyváradon láthatott a közönség. Az idei tárlatról Halmos Klárával, a Kapos Art Képző- és Iparművész Egyesület titkárával, a kiállítás társszervezőjével beszélget Szerémi Nóra.

 

ÚJ BEMUTATÓK AZ ÁTRIUM KÖVETKEZŐ ÉVADÁBAN

Július közepén meghirdette új évadát az Átrium Színház, amelyet korábban a bezárás fenyegetett. Az összefogásnak és a támogatásoknak köszönhetően a független színház mégis folytatja munkáját, már vásárolhatók jegyek az előadásokra. Az Átrium a repertoárelőadások mellett két premierrel is készül a 2022/23-as évadra. A Bálnát az Átriumban, a Játszóházat a 123-as laborban mutatják be. Az új évadról, a premierekről és a tervekről Ugrai Istvánnal, az Átrium művészeti vezetőjével beszélget Szerémi Nóra.

 

NÉPI HÍMZÉSMINTÁK BETONON ÉS HULLADÉKPAPÍRON

A kortárs művészet egy izgalmas szeletébe kóstolhat bele az, aki betér a belvárosi Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériába, ugyanis az intézmény a hímzés technika mentén tizenhét alkotó munkáját gyűjtötte egy térbe a Mintázatok című tárlatban, amely szeptember 3-ig látható. A csoport- kiállításon szereplő alkotások a hímzés hagyományosan népinek vagy iparművészetinek tartott műfajával élnek, mégis a kortárs képzőművészetet gazdagítják – egyúttal közös és privát örökségünk vizsgálatára is késztetnek. A Reggeli Tárlatban  Kiss-Ványa Zsófia kurátorral arról beszélgetünk, hogy a kortárs képzőművészetben milyen egyedi felületeken találkozhatunk a népművészeti alkotásokkal.

Back To Top