FÓKUSZBA KERÜL A 150 ÉVE SZÜLETETT SZKRJABIN ZENÉJE

A 150 éve született késő romantikus komponista, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjét helyezik fókuszba az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztiválon. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három városban jelentkezik a fesztivál programja: a nyitókoncertre a Tihanyi Bencés Apátságban kerül sor, Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia Nagyterme, Debrecenben pedig a Kölcsey Kulturális Központ fogadja a zeneszerető közönséget.

A programsorozat fellépő művészei: Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, Anton Shaburov karmester és a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

Az Orosz Zenei Fesztivál megpróbálja mindkét oldalát bemutatni a nem mindennapi komponistának: “Szkrjabin két arca” címmel a két kontrasztos korszakot mutatják be zongoraművein keresztül – két zongoraművész, Csalog Gábor és Palojtay János közreműködésével. zenekari koncerten a szerző második szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve a “Prometheus” című szimfonikus költeménye a kései korszakát.

Csalog Gábor a hazai élet elhivatott Szkrjabin játékosa, aki 2004-ben elkészítette saját Szkrjabin lemezét a BMC gondozásában.

A komponista egyetlen zongoraversenye a fisz-moll zongoraverseny, amelyet mindössze 24 évesen írt meg pár nap alatt. Egy befejezetlen opuszt leszámítva ez számít az első zenekari művének is. A középső lassú tétel a szerző egyetlen variációs sorozata. A mű hallható lesz október 11-én Debrecenben a Kölcsey Központban Szabó Marcell szólójával, Anton Shaburov vezényletével, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével. Ugyanitt Szkrjabin: Prometheus című műve is elhangzik a hangverseny további részébe Balogh Ádám (zongora) közreműködésével.

Szkrjabin a “Prometheus – A tűz költeménye” című szimfonikus költeményét 1910-ben, 38 évesen írta. Ebben a műben megpróbál összművészeti alkotást létrehozni, melyben a zenekar, a zongora, a kórus, illetve egy fényorgona is szerepet játszik. Bár Szkrjabin életében a különleges vetítő nem készült el, a komponista szinesztéziájának köszönhetően a hangok mögé színeket látott, látomását pedig papírra vetette, hogy a későbbiekben fényjátékkal erősítse a darab misztikus hangulatát.

Három városban várják a közönséget október 7. és 15. között

 

Az Intermezzo vendége: Szabó Marcell zongoraművész, az Orosz Zenei Fesztivál és a Szkrjabin 150 évfordulós sorozat művészeti vezetője

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.23.

Back To Top