ELINDULT A BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL ÉS VERSENY

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. A fesztivál alapítójával, Eötvös József gitárművésszel, a Papagenoban beszélgettünk. 

 

Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára. A fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek időben a verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan. A szeptember 20. és október 30. között zajló eseménysorozaton fiatal gitárvirtuózok mutatják be a szabadon kiválasztott szonátákat, klasszikus zenei darabokat, valamint barokk műveket. Ezek a tehetségek a világ különböző országaiból érkeznek, így a zenei esemény több szempontból is igazi kuriózum a zenekedvelőknek, és persze a gitárzene szerelmeseinek is. A nemzetközi verseny életrehívója Eötvös József a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Roland Zimmer növendékeként végzett, ugyanott Franz Justtól zeneszerzést tanult. 1985 és 1988 között több nemzetközi verseny győzteseként hívta fel magára a figyelmet.

Weimari évei után hazatért Magyarországra, szülővárosába, Pécsre, magával hozva és tanítva egy olyan új utat, melyet Abel Carlevaro módszertanára alapozva fejlesztett ki a gitár zenei interpretációjának megerősítésére. Hazatérése évében ő alapította meg a Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában a gitár tanszakot, valamint ekkor hozta létre a mai napig is aktívan működő Pécsi Gitárklubot. Rendszeresen koncertezik a világ számos pontján, koncertjein saját művei mellett, fontos helyet kap a XX. századi és a kortárs magyar zene népszerűsítése, de írt számára darabot Hollós Máté zeneszerző és Roland Dyens francia zeneszerző is. Eötvös József átiratai unikálisak, amelyeket a világon csak ő játszik gitáron. Zenepedagógiai tevékenysége mellett, mesterkurzusai is fontos szerepet játszanak a hazai gitáréletben. 

Back To Top