Dr. Istvánovits Márton az ELTE BTK Grúz Könyvtárának névadója

BTK grúz könyvtár megnyitó

Dr. Istvánovits Eszter régésszel hallhattak egy beszélgetést a Klasszikon, akinek édesapja dr. Istvánovits Márton gyűjtése képezi az alapját az ELTE Grúz  Könyvtárának, ő maga is grúz szakértő, folklorista.

 Zaal Gogsadze grúz nagykövet 2019. április 15-én nyitotta meg hivatalosan az ELTE BTK Grúz Könyvtárát, mellyel dr. Istvánovits Márton folklorista emléke előtt tisztelegnek, aki személyes könyvtárát az egyetemre hagyományozta, s ezzel lehetővé tette a gyűjtemény létrejöttét. 

Grúzia folklórja és irodalma foglalkoztatta elsősorban Istvánovits Márton néprajzkutatót és filológust, akinek nevét viseli tehát az ELTE BTK Múzeum körúti épületében megnyitott Grúz Könyvtár. Istvánovits Márton Az ELTE Történettudományi Karán néprajz–muzeológia szakon szerzett oklevelet 1955-ben, majd a filológiai tudományok kandidátusa fokozatot Tbilisziben 1959-ben. Szakmai tevékenysége többek között az Országos Néprajzi Múzeumhoz, a Tbiliszi Állami Egyetemhez, az ELTE BTK Folklór Tanszékéhez, illetve az MTA különböző kutatócsoportjaihoz kötötte. Mesekutatóként került kapcsolatba a kaukázusi népek folklórjával, s kezdett grúz folklorisztikával foglalkozni. Nemzetközileg is jelentős eredményeket ért el a kaukázusi irodalmi formák összehasonlító irodalmi vizsgálata, a grúz lovagregény és a grúz eposz vizsgálata terén. A kortárs és klasszikus grúz irodalom mellett folklórt is fordított, elsősorban népmeséket, mítoszokat és mondákat.

A dr Istvánovits Eszterrel készült interjúinkat itt hallgathatják meg:

 

forrás: www.elte.hu 

Back To Top