DESZKA Fesztivál a nagyerdei stadionban, Debrecenben

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a DESZKA Fesztivál előadásait.

A május 26. és 29 között megrendezésre kerülő DESZK@ Digitalt a kényszer indította útjára, de mint Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója elmondta, nem hagyják, hogy a vírus győzzön, a szűkös lehetőségek kreativitásra ösztönzik őket. A produkciók óriáskivetítőn elevenednek meg, a közönség pedig a küzdőtéren plédre feküdve, széken vagy babzsákon ülve élvezheti a közvetítéseket.

A képernyőre kerülő alkotások rendhagyó módon kifejezetten digitális platformra készültek vagy adaptálódtak, tehát nem egyszerű színházi előadásokról van szó, hanem olyan produkciókról, amelyek különböző módon használják a digitális és online tér adta lehetőségeket.

A fesztivál az élő előadásoknak is teret ad: május 26-án Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul a szemle, majd még aznap színre kerül a Csokonai Színház Hamletje.

Az online kínálatban helyet kapott az Örkény Színház Kiváló dolgozók című előadása,

és Fekete Ádám Levél Anyámhoz című produkciója is látható lesz. A Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása az Y-generáció problémáit járja körül a virtualitás és valóság tematikáját feldolgozva, a k2 Színház Búcsúkoncertje pedig Mozart Requiemjének hangjain keresztül kérdez rá, hogy miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.

A DESZKA programjának fontos pillére a Nyílt Fórum, amely pályakezdő drámaírók darabjainak ad bemutatkozási lehetőséget; idén hat író, Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna művei láthatók. A fesztivál május 27-e és 29-e között minden este szakmai beszélgetéssel zárul a Nagyerdei Stadionban.

Back To Top