CSÓNAKOS KONCERT, A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM ÉS TITTEL KINGA ÚJ KÖNYVE A NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban egy páratlan zenei élményre invitáljuk hallgatóinkat: csónakos koncerten hallgathatjuk a Nehézfiúk Tubakvartett előadását. A Klasszik Anekdotákban Mendelssohn Szentivánéji álom című darabjáról mesél Békéssy Lili. Végül a Könyvjelző rovatban Tittel Kingával beszéllget Szerémi Nóra műsorvezető a Mesélő Budapest könyvekről, ezen belül is a legújabbról, ami A Duna kincsei című legújabb kiadványról.

 

CSÓNAKOS KONCERT AZ ANGYALI-SZIGET DÉLI CSÜCSKÉNÉL

Idén ismét páratlan élményben lehet része annak, aki augusztus 20-án az Angyali-sziget déli csücske felé veszi az irányt. A Nehézfiúk Tubakvartett és meghívott vendégeik 2 órás zenei programmal várják az érdeklődőket. Az esemény különlegessége, hogy a vízről lehet megközelíteni, horgonnyal érdemes készülni a koncertre. A The Heavy Brass Guys Tuba Quartet egy vidám csapat, akik semmit nem vesznek komolyan, mert ha négy tubás négy tubán komolyan játszik, az komolytalan. A programról, és az est vendégeiről Adamik Gábor tubaművészt kérdezi Szerémi Nóra.

 

MENDELSSOHN: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

A Klasszik Anekdoták rovatban egy nagyon ismert, a nyári napfordulóhoz köthető darabról beszélget Szerémi Nóra és Békéssy Lili. A darab a Shakespeare-féle színmű, a Szentivánéji álom

kísérőzenéje, amelyet Felix Mendelssohn-Bartholdy komponált. Mendelssohnról már korábbi adásokban érintőlegesen beszélgettünk, g-moll zongoraversenye bemutatása kapcsán hosszabban is beszélgettünk róla. A Szentivánéji álom nem más, mint egy nagy mulatság, ahol minden szereplő átalakul, és ezek az alakváltások adják a komédia igazi arcát. Erre pedig a legalkalmasabb a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván éjjele, amely az év legrövidebb éjszakája. A hagyomány szerint ez a nap a varázslatok, szerelmek ideje, bármi megtörténhet, és még akár a legtitkosabb kívánságok is teljesülhetnek. Ez a tündérvilág elevenedik fel ebben a zenében is. Több irodalmár is úgy tartja, hogy ez a darab mintha tükörfordítása, paródiája lenne a Rómeó és Júliának.

TITTEL KINGA ÉS A MESÉLŐ BUDAPEST

Tittel Kinga közgazdászként végzett, 2008 óta azonban idegenvezetőként dolgozik Budapesten és környékén, de gyerekeivel is szívesen rója a főváros utcáit. Korábban, kisfia BKV-rajongásának köszönhetően végigjárták a város villamos- és buszvonalait. A végállomások közötti utazások során pedig záporoztak az ilyen és ehhez hasonló kérdések: Ki volt Margit? Milyen mély a Duna? És miért sorakoznak cipők a partján? Ez és a főváros iránti szeretete inspirálta a Mesélő Budapest című családi útikönyv megírására, amely ezekre az olykor zavarba ejtő kérdésekre adja meg a válaszokat, és miközben gyerekszemmel is láttatja Budapestet, arra tanít minket, hogy tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk. A Könyvjelző rovatban ezúttal legújabb könyvéről, A Duna kincseiről beszélgetünk.

????????????????????????????????????

 

Back To Top