CSILLAGHULLÁS, A 20 ÉVES SPINOZA SZÍNHÁZ ÉS GROTESZK TRIENNÁLÉ A NYITÁNYBAN

A pénteki Nyitányban csillaghullásra, vagyis az ahhoz kapcsolódó csillagászati programokra invitáljuk hallgatóinkat. A Múzsa rovatban a Spinoza Színház új évadáról kérdezi Szerémi Nóra Sándor Annát, a színház alapító-igazgatóját. Reggeli Tárlat rovatunkban pedig a 11. Groteszk Triennáléról beszélgetünk.

EGY HÉT A CSILLAGOK ALATT

Augusztus 5 és 14. között rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében országszerte több mint hatvan távcsöves bemutató és egyéb csillagászati program várja az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Idén augusztus első felében, 12-én tetőzik a Perseida meteorraj, amely fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli látványt nyújt. A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: a Hold mellett megfigyelhető majd egyebek mellett számos csillaghalmaz, galaxis, valamint a Jupiter és a Szaturnusz párosa is. A budapesti helyszínekről és programokról Mizser Attilával, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárával beszélgetünk.

 

20 ÉVES A SPINOZA SZÍNHÁZ

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a Spinoza Színház. Jubileumi programjaik részeként az Erzsébetvárosi Önkormányzattal és a Mazsihisszel közösen áprilisban indítottak ingyenes, utcai örömzene koncertsorozatot, amely szeptember 8-ig tart. A koncerteken klezmer muzsikák, vidám zsidó dallamok hangzanak el, de nem hiányoznak az örökzöldek, a film- és musicalslágerek sem. Szeptember 8-án pedig kezdődik a 20. Spinóza Zsidó Fesztivál – erről és a teátrum új évadáról Sándor Annát, a Spinoza Színház alapító-igazgatóját kérdezi Szerémi Nóra.

A 20. Spinoza Zsidó Fesztivál keretén belül 2 színházi darab premierjére is sor kerül, Írd újra, Shakespeare! monodráma Cserna Antal főszereplésével, valamint Albina: A nő a Nobel-díj mögött címmel felolvasószínház Csákányi Eszter előadásában. Itt lesz először bemutatva a Történetek a zsidó munkaszolgálatról háromrészes dokumentumfilm-sorozat is.

11. GROTESZK TRIENNÁLÉ A MŰCSARNOKBAN

A Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület szervezésében 11. alkalommal látható a Nemzetközi Groteszk Képző- és Iparművészeti Pályázat kapcsán létrejövő tárlat, amelynek helyszínei ez alkalommal – először Budapesten – a Műcsarnok és azt követően a kaposvári Vaszary Képtár. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható. Az Egyesület 1990-ben alakult, háromévente rendezi meg a Groteszk Triennálét. 1996-ban nemzetközivé bővítette ki a résztvevők körét és létrehozott egy kortárs Nemzetközi Groteszk Gyűjteményt a kiállításon résztvevő művészek felajánlásaiból, amelyet eddig Hajdúszoboszlón, Veszprémben, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Dunaszerdahelyen és Nagyváradon láthatott a közönség. Az idei tárlatról Halmos Klárával, a Kapos Art Képző- és Iparművész Egyesület titkárával, a kiállítás társszervezőjével beszélget Szerémi Nóra.

Back To Top