Csicsery-Rónay Erzsébet író, műfordító, Zichy Mihály dédunokája

zmru

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Csicsery- Rónay Erzsébet, író, műfordító, Zichy Mihály festő dédunokája.

 

Ma van Georgia függetlenségének napja. A grúz Nemzeti Tanács 1918. május 26-án kiáltotta ki az ország függetlenségét. Noha a vezető európai hatalmak is elismerték, a Grúz Demokratikus Köztársaság nem maradt fenn sokáig. Amikor 1912 februárjában a Hadsereg megszállta az országot, elvesztették függetlenségüket, és csaknem nyolcvan évbe telt, mire 1991. április 9-én visszanyerték azt. Így a grúzok számára mindkét dátum nagy jelentőséggel bír! Grúziában Zichy Mihályt nemzeti hősként tisztelik, életművét tanítják az iskolákban.

zmru

A legismertebb grúz hősi eposzt, Sota Rusztaveli Tariel, a párducbőrös lovag című művét ugyanis az ő képei illusztrálták, és magyarként a 19. század végi grúz alkotóművészet egyik meghatározó szereplője volt. Zichy Mihály volt eddig az egyetlen külföldi festő, aki illusztrációkat készített Sota Rusztaveli művéhez.

tariel 0021 nagykep

A művészt 1881-1882-es kaukázusi tartózkodása idején Ilja Csavcsavadze író, költő, jogász kérte fel az illusztrációk elkészítésére, emellett nagy sikert arattak Zichy A tigrisbőrös lovagból rendezett élőképei is. Zichy tiszteletére természetesen több kiállítást is rendeztek már; éppen tíz éve, hogy Csicsery- Rónay Erzsébet maga is vitt különleges anyagokat Tbiliszibe, ahol a festőnek köztéri szobrot állítottak és egy utca is viseli a nevét.

Annak is éppen egy évtizede, hogy elhunyt Csicsery- Rónay Erzsébet édesapja, Csicsery-Rónay István, a rendszerváltáskor hazatért amerikai magyar emigráció és a honi közélet kiemelkedő alakja, író, politikus, könyvkiadó. 1990-ben hazatelepülvén, a magyarság ügyének szolgálatát itthon folytatta: létrehozta és elnökölte a Zichy Mihály Alapítványt is.

Csicsery- Rónay Erzsébet az Egyesült Államokban nőtt fel, idejét most Budapest és a Somogy megyei Zala község között osztja meg. Érdekesség, hogy tulajdonképpen több értelemben is hazatért, hiszen Zala Zichy Mihály szülőfaluja, a régi kúriában működik az emlékmúzeum, Erzsébet pedig jelenleg itt is lakik. Az író, műfordító az idén éppen 100 éves nemzetközi írószövetség, a PEN békebizottságában is dolgozik. Rengeteg tudományos cikk fűződik a nevéhez, a A Guide to Hungarian Culture című könyve pedig magyar identitásának ékes bizonyítéka.

Back To Top