KARÁCSONYI FILMZENÉK A CINEMUSICBAN

 

Karácsonyi Cinemusic műsorunk a szokott időben, vasárnap 17 órakor jelentkezik, amelyben ezúttal minden az ünnepről szól. Az első órában a Karácsonyi mentőakció című francia film, majd egy igazi klasszikus a Reszkessetek betörők aláfestése hallható. A sorozatok blokkja is kapcsolódik az ünnephez, a Fagy birodalma, a Karácsonyi ének és egy videójáték, a Ori és a lidércfény mutatkozik be. És végül az Evan a Mindenható zenei anyagával zárjuk az adást. A műsorvezető H. varga Mariann, és a szerkesztő, Varga Ramona várja Önöket!

 

A Karácsonyi mentőakció című 2018-ban bemutatott francia vígjátékot Alain Chabat rendezte, a forgatókönyvét is ő írta, sőt a Mikulás szerepében is magát a rendezőt láthattuk, s mellette az Amelie csodás életéből világszerte ismert Cézar díjas színésznő, Audrey Tautou remekelt. A Karácsonyi mentőakció zeneszerzője Matthieu Gonet. Az 1972-ben Párizsban született komponista nem számít még rutinos szerzőnek filmes körökben, hiszen az első filmes munkája még csak 8 évvel ezelőtt készült a Nagytudásúak című francia vígjátékhoz. Első nagyobb sikerét filmünk, a Karácsonyi mentőakció révén könyvelhette el.

Chris Columbus 1990-ben bemutatott rendezése, a Reszkessetek betörők! a közönség, valamint a kritikusok körében egyaránt elsöprő sikert aratott. A Golden Globe- és Oscar-jelöléseket is kiérdemelt produkció ezáltal egycsapásra a karácsonyi kultfilmek sorába emelkedett, s mint ilyen, a folytatásokat sem kerülhette el. A főszereplő Macaulay Culkint egyébként jelölték is Golden Globe díjra a Legjobb színész- zenés film és vígjáték kategóriában, aki ekkor még csak 11 éves volt! Az 1991-s Oscar gálán pedig a film zeneszerzőjét, John Williams-et jelölték a Legjobb eredeti filmzene a „Legjobb betétdal” kategóriában, emellett pedig egy Grammy-jelölést és egy BMI-díjat is kiérdemelt (utóbbit a folytatáshoz készült aláfestéséért megkapta).

A Fagy birodalma című széria, a David Attenboroug nevében készülő, és már megszokott, magas minőségű sorozat hat részen keresztül mutatja be az évszakonként változó sarkvidéket és annak a hó alatt rejtőző állatvilágát. A forgatócsoport Alaszkában, Kanadában, Szibériában és a Mackenzie folyó vidékén vette fel a jeleneteket, meglehetősen extrém körülmények között. A négy Emmy Díjjal jutalmazott produkció dallamvilágát George Fenton vetette papírra. A zeneszerző már 4 Emmy Díjjal is büszkélkedhet, illetve nem elhanyagolható tény, hogy két alkalommal esélyes volt az Oscar Díjra is.

Bizonyára sokunk énekelt vidám karácsonyi dalokat Szenteste a fa körül, melynek kapcsán Charles Dickens nagysikerű regénye, az 1843-ban publikált Karácsonyi ének juthat sokunk eszébe. A számos formációban már bemutatkozott regény adaptációk közül egyik sem készült el egy olyan sötét, sőt, horrorisztikus változatban, mint az a 3 részes, azonos című minisorozat, mely a BBC és az HBO közös koprodukciójában került képernyőkre.

https://www.youtube.com/watch?v=RcfOUleWf0Q

Ori és a lidércfény című, rendkívül bájos játék, mely a 2015-ös Ori és a vak erdő folytatása volt. A videójáték gyakorlatilag már megjelenése pillanatában az év “X-BOX játéka” címet viselte, ezzel letarolva a teljes játékipart. A játék nemcsak szemet gyönyörködtető grafikájáért, de zenei aláfestéséért is díjat vehetett át, melyet az első rész zenei anyagát is jegyző Gareth Coker vetett papírra, akit sokan a modern videójátékok eddigi legnagyobb zeneszerzőjeként tartanak számon, akinek nevéhez többek közt a szintén sok játékost rabul ejtő “Minecraft” is köthető.

A Cinemusic mai adását a Filmzene.net csapatának összeállításával, egy lassan tizenöt éve bemutatott vígjáték, az Evan, a minden6ó zenéjével zárjuk. Az alkotást Tom Shadyac rendezte és a 2003-ban, Jim Carrey főszereplésével készült A minden6ó folytatásaként látta meg a napvilágot. A minden6óhoz John Debney egy könnyed vígjátékzenét szállított, amely kevésbé tükrözte a film hitről és megbékélésről szóló vonalát, inkább a komikusságra összpontosított, arra igyekezett ráerősíteni.

Műsor: Cinemusic
Adás: 2021.12.26.
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top