GEORGE FENTON A VASÁRNAPI CINEMUSIC VENDÉGE

 

Exkluzív adással várjuk hallgatóinkat a vasárnapi Cinemusicban. Ezúttal az ötszörös Oscar díjra jelölt zeneszerző, George Fenton lesz a vendégünk! A műsor szerkesztője Varga Ramona és a műsorvezető H. Vraga Mariann várja Önöket vasárnap 17:00 órától.

 

George Fenton a 80-as években felváltva készített televíziós és mozifilmes munkákhoz zenét, ezek közül is kiemelkedik a 10 éven keresztül futó „Bergerac” című sorozat, melynek aláfestéséért begyűjthette első BAFTA-díját. A szerzőre ebben az évtizedben sok neves filmrendező is felfigyelt. Az 1982-ben bemutatott, nyolc Oscar-díjat elnyert „Gandhi„-hoz a rendező Richard Attenborough George Fentont kérte fel, aki Ravi Shankarral közösen készítette el a score-t, melynek sikerét több díj és egy Oscar-jelölés mutatja.

A szintén Attenborough rendezte „Kiálts szabadságért” zenéje Grammy- és újfent Oscar-jelölést hozott, utóbbiból kettőt is. 1992-ben a Terry Gilliam által rendezett „A Halászkirály legendája” alá újból remek zenét írt, melyet ismét egy Oscar-jelöléssel jutalmaztak.

Fenton emlékezetes művei közé tartoznak a természetfilmek alá írt muzsikák is. Főleg a híres ismeretterjesztő filmes David Attenborough nevével fémjelzett produkciók, filmsorozatok zenéivel alkotott maradandót. A szerzőt a 90-es években főleg vígjátékokhoz és romantikus filmekhez hívták. Ezek közül is kiemelkedik az „Anna és a király„, „A velencei kurtizán” vagy az „Örökkön-örökké” remek aláfestése.

George Fenton az Association of Professional Composers zenei társaság alapítója, mely több szervezettel való összeolvadás után létrehozta a British Academy of Composers & Songwriterst, tagja még a Royal Society of Musicnak, továbbá a Royal College of Music vendégprofesszora is. Az utóbbi években a Titok: Merj álmodni, a The Duke című filmekhez, dokumentumfilmekhez és egy tv filmhez írt zenét. Készülőben van az Alleluja című film is, amelyet 2022-ben mutatnak majd be George Fenton zenéjével.

További részleteket tudhatnak meg a Cinemusicban vasárnap 17 órakor. Tartsanak velünk!

Műsor: Cinemusic

Adás: Vasárnap 17:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

 

Back To Top