A VASÁRNAPI CINEMUSIC VENDÉGE: GEORGE FENTON, A VESZEDELMES VISZONYOK FILMZENESZERZŐJE

 

Exkluzív adással várjuk hallgatóinkat a vasárnapi Cinemusicban. Ezúttal az ötszörös Oscar díjra jelölt zeneszerző, George Fenton lesz a vendégünk! A műsor szerkesztője Varga Ramona és a műsorvezető H. Vraga Mariann várja Önöket vasárnap 17:00 órától.

 

A brit származású George Fenton 1950. október 19-én született Londonban. Iskolai tanulmányait Oxfordban végezte. Már itt is érték különböző zenei hatások, főként Peter Whitehouse jóvoltából. Művészi pályafutását színészként kezdte, ezután kisebb mozifilmekkel és televíziós szappanoperával folytatta karrierjét. Azonban hamar belátta, hogy nem a színpadon fogja megvalósítani önmagát, így figyelme egyre inkább a zene irányába fordult.

A „Private Road” című filmben színészként is feltűnt, de már az egyik zeneszerző is ő volt, azonban az igazi áttörés 1974-ben érkezett el. Ebben az évben kérte fel Peter Gill színházi rendező, hogy a Royal Shakespeare Company egyik előadásához komponáljon zenét, és vállalja el a zenei rendező szerepét is. A tehetséges fiatal szerzőre hamarosan több színház is felfigyelt, így Fenton sorra kapta a különböző előadásokra szóló megbízásokat.

A televíziós munkákat 1976-tól találjuk meg pályája során. Az évtized hátralévő részében már főként a képernyőre szánt produkciókhoz komponált zenét, majd Alan Bennett színdarabjaiból készült tévéjátékok állandó komponistája lett. Az író műveiből készült filmek, sorozatok állandó szerzőjévé vált, erősödő hírneve pedig lassan más filmalkotókhoz is eljutott. Stephen Frearsszel a Bennett-darabok forgatása alatt olyan jó munkakapcsolata alakult ki, hogy a rendező későbbi alkotásaihoz is rendre a zeneszerzőt kérte fel pl a „Veszedelmes viszonyok„, „A gonosz csábítása„, a „Mondvacsinált hős” vagy éppen a „Mrs. Henderson bemutatja„.

Ezen munkák a szerző számára nagyon gyümölcsözők voltak, hiszen számos díj és elismerés övezte, köztük egy Oscar-jelölés is a „Veszedelmes viszonyok”-ért.

További részleteket tudhatnak meg a Cinemusicban vasárnap 17 órakor. Tartsanak velünk!

Műsor: Cinemusic

Adás: Vasárnap 17:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top