A 90 ÉVES JOHN WILLIAMS-ET KÖSZÖNTJÜK A CINEMUSICBAN

 

A vasárnapi Cinemusicban elsőként a héten bejelentett 94. Oscar Gála jelöltjeiről lesz szó, miközben meghallgatjuk a tavalyi esztendő legjobb eredeti filmzene kategória nyertese, a Lelki ismeretek aláfestését. Majd a február 8-án 90. életévét betöltő John Williams-et köszöntjük fel a műsorunkban. Második óránkat a sorozatok blokkjával folytatjuk, ezúttal az Idő kereke című széria kerül górcső alá. Végül pedig a Casper zenei világával várjuk a hallgatóinkat.

A 2022-es Oscar jelöltek bemutatásával kezdődik az e heti Cinemusic. Utána azonban visszatérünk a tavalyi nyerteshez, a Lelki ismeretek című film alkotóihoz. A Soul, azaz a Lelki ismeretek című animációs film rendezője a kétszeres Oscar díjas Pete Docter. Az aláfestést Trent Trezor és Atticus Ross írta. A film inspirálta Jon Batiste többszörös Grammy jelölt jazz zenészt is, aki viszont jazzes, gospelles dalokat írt az animációs filmhez. Ezért a Lelki ismeretek zenei világa jól elkülöníthető, az egyik része a Trent Trezor és Atticus Ross által képvislet new age stílusú szintetizátoros alapra épülő felvételek, a másikat pedig a gospelles, jazzes stílusú zenék, amelyet Jon Batiste írt.

https://www.youtube.com/watch?v=AZbLuk3u0ao

A Cinemusicban az éppen 90. születésnapját ünneplő John Williams munkássága előtt tisztelgünk. A zeneszerző 1932. február 8-án született New Yorkban, a 60-as évektől pedig már számos tévés megbízása akadt, majd megérkeztek a mozis felkérések is. Az első Oscar-jelölését 1968-ban kapta, a díjat pedig először 1972-ben ítélték neki a Hegedűs a háztetőn adaptált muzsikájáért. A 70-es években már ismert zeneszerzőnek számított. Az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászaton Steven Spielberggel dolgozott, s az akkori és későbbi kollaborációjuknak köszönhetően a filmtörténelem egyik legnagyobb zeneszerzőjévé vált. John Williams Spielberg filmjeihez írt zenéivel 3 Oscar-díjat nyert, a Cápa, az E.T. és a Schindler listája révén.

A műsorban szó lesz az Idő kereke című sorozatról, melynek sikere – a kritikák ellenére is – töretlen, melyhez nagyban hozzájárult a dallamvilág is, mely a 2 Emmy Díjra jelölt, skót zeneszerző, Lorne Balfe munkája. Balfe több interjújában nyilatkozta, hogy az Idő kereke című sorozat zenei anyagának megalkotásakor nem az volt a célja, hogy fülbemászó dallamokat írjon, hanem az, hogy a zene tökéletesen illeszkedjen a képi világhoz.

Műsorunk végén a szellemvilágba utazunk. Casper, a barátságos szellem 1945-ben tűnt fel először, s immáron nemcsak rajzfilmfiguraként köszön ránk ismerősen, hiszen mozivásznon éppúgy találkozhattunk már vele, mint különféle képregények- és könyvek lapjain, vagy épp számítógépes játékban. Az annak idején a Famous Studios alkotóműhelyének falai közül kiszabadult szellem mozis debütálására 1995-ben került sor. A film zenéje James Hornernek köszönhető.

Tartsanak velünk vasárnap 17 és 19 óra között! A műsorvezető Háver-Varga Mariann és a szerkesztő Varga Ramona várja Önöket!

CINEMUSIC – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.02.13.

Back To Top