A Capriccio vendége Török Levente karmester

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Török Levente karmester, az Ulmi Színház első karmestere, aki nemrég első helyezést ért el Török Levente az 1. Nemzetközi Karmesterversenyen a valenciai Llíriában.

Török Levente élete első versenyén indult el, és rögtön meg is nyerte azt. Az első díjjal 10 ezer eurót, illetve számos meghívást kapott spanyol szimfonikus zenekarokhoz. A Spanyol Nemzeti Filharmonikusok, a Spanyol Rádió és TV Szimfonikus Zenekara, a Sevillai, a Málagai és a Murciai Szimfonikus Zenekar élén mutatkozhat be.

Török Levente 1993-ban, zenész családban született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (zongora- és zeneszerzés szak) elvégzése után a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol karmester szakon Mark Stringer és Yuji Yuasa, korrepetitor szakon Konrad Leitner növendéke volt. Konzervatóriumi évei során, Oberfrank Géza vezetése alatt már a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának korrepetitora volt.

Operakarmesterként 2014 májusában Mozart Don Giovannijával debütált a Schönbrunni Kastélyszínházban Christoph Ulrich Meier asszisztenseként. A 2014/2015-ös szezonban a Bécsi Állami Operaház karigazgatójának asszisztenseként az akkor frissen megalapított Kórusakadémiát vezette.

Számos rangos zenei fesztivál asszisztens karmestereként, illetve korrepetitoraként dolgozott már. 2014 óta a welsi Wagner Fesztivál állandó asszisztens karmestere, ahol Ralf Weikert vezetésével többek között Wagner Lohengrinjét és Tannhäuserét készítette elő olyan neves énekesek közreműködésével, mint például Peter Seiffert vagy Lioba Braun. 2016-ban, a Fesztivál Lohengrin-vendégjátéka alkalmával, az ománi Royal Operába is eljutott. 2017 márciusában, a Baden-badeni Ünnepi Játékok keretében Sir Simon Rattle-lel a Tosca produkció korrepetitoraként dolgozott együtt, illetve ugyanez év őszén Teodor Currentzis asszisztense volt a Bohéméletben.

Török Levente 2015 és 2018 között a Regensburgi Színház vezénylő korrepetitora volt, ahol számos saját betanítása mellett több mint száz repertoár-előadást vezényelt. 2018 ősze óta az Ulmi Színház első karmestere. A Magyar Állami Operaházban 2019-ben mutatkozott be Kodály Háry Jánosával. Legközelebb Britten Szentivánéji álmát vezényelve hallhatja a magyar közönség 2022 januárjában az Eiffel Műhelyházban.

A mai Capriccioban 16 órától mesél édesapjáról, Török Géza karmesterről, nagy karmester elődökről, a szimfonikus és operarepertoár különbségeiről, és a német nyelvterületen szerzett zenei tapasztalatairól.

forrás: https://papageno.hu/intermezzo/2021/07/rangos-nemzetkozi-karmesterversenyt-nyert-meg-torok-levente-valenciaban/

 

Back To Top