A Capriccio vendége Temesi Mária operaénekes

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Temesi Mária operaénekes, az SZegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének tanszékvezető professzora, a Simándy József Énekverseny egyik alapítója, a Magyar Állami Operaház Bartók- Pásztory Ditta-, Székely Mihály-, Juventus-, Artisjus és Liszt díjjal kitüntetett művésznője.

Temesi Mária nevét jegyzi a berlini „Opernlexikon”, az angol „Who is who in Music”, a „Magyar és Nemzetközi Ki Kicsoda”, a „Budapest Kézikönyve”, a „Magyar Színházművészeti Lexikon” és a „Szegedi Színjátszás Krónikája”.

Énektanári diplomája mellett jeles zongoratanári diplomát is szerzett szülővárosában Szegeden, ahol már főiskolás korában elnyerte az Athéni „Maria Callas Nemzetközi Énekverseny” Különdíját. A Budapesti Zeneakadémia Opera szakán kitüntetéses diplomával végzett, dal és oratórium szakon a Weimari Franz Liszt Musikhochschule-n és a Salzburgi Mozarteumban képezte magát. Pályakezdőként két nemzetközi énekverseny győztese: Rio de Janeiro és Philadelphia – Luciano Pavarotti Énekverseny (1985.)

Egészen fiatalon már Wagner opera főszereppel, a Lohengrin Elsájával debütált a Magyar Állami Operaházban. Főszerepek sokaságát énekelve fellépett a világ számos neves külföldi Operaházában, hangversenytermében. Sokoldalúságát mutatja gazdag repertoárja: Mozart, Verdi, Wagner, Puccini, Csajkovszkij, R. Strauss operáinak női főszerepei mellett kortárs magyar operák bemutatásában is szerepet vállal: Szokolay: Ecce Homo-Lénió, Madarász: Utolsó keringő-Asszony. Mindkét főszerep alakításáért művészeti díjjal tüntették ki.

Temesi Mária oratórium- és dalénekesként is elismerést szerzett, rangos zenei események szólistájaként is ismert: Schönberg: Gurre dalok című monumentális alkotásának magyarországi bemutatóján ő énekelte Towe szerepét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével (1998)

Aktív operaénekesi pályája mellett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora, magánének tanszékvezetője. 2003-ban doktori címet szerzett a Budapesti Zeneművészeti Egyetemen. Több neves fiatal művészt is elindított már az operaénekesi pályán (Rálik Szilvia, Kátai Natasa), eddigi növendékei közül többen felvételt nyertek itthoni és külföldi Zeneművészeti Egyetemekre, neves külföldi és hazai Operaházakba. A művésznőről a Helikon könyvkiadónál jelent meg „Operacsillagok függöny mögött” című, CD melléklettel ellátott könyv (2004), melyben Temesi Mária legnevesebb magyar operaénekeseink között szerepel.

A ma délutáni Capriccioban szó lesz a nemrég lezajlott Simándy József Énekversenyről, és más egyéb énekversenyekről is és arról, mit jelentenek ezek a megmérettetések egy fiatal énekes pályáján. Temesi Mária jövőre átadja a tanszékvezetési feladatokat, és visszatekintett az elmúlt évtizedek tapasztalataira.

forrás: http://www.music.u-szeged.hu/karunkrol/maganenek-tanszek/prof-dr-temesi-maria-dla

Back To Top