A Capriccio vendége Rajna Martin

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Rajna Martin, a fiatal karmester generáció egyik legkiemelkedőbb tehetsége.

Rajna Martin a fiatal karmester generáció egyik kiemelkedő egyénisége. Az 1995-ben született művész 2015-ben a Bartók Béla Konzervatóriumban zongora és zeneszerzés szakon végzett, majd tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta. Bachelor diplomáját 2018-ban abszolválta karmester és karvezetés szakokon, karmesteri diplomahangversenyén Bartók Béla Concerto zenekarra című művét dirigálta a Győri Filharmonikus Zenekar élén. A Zeneakadémia 2016-ban megrendezett Zeneszerzés versenyén Brandenburg Ádám művét vezényelte, mely első helyezést ért el, a karmester pedig előadói különdíjat érdemelt ki. 2017-ben Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült. Részt vett többek között Vashegyi György és Hamar Zsolt karmesterkurzusain.

2017-19 között asszisztens karmesterként dolgozott a Győri Filharmonikus Zenekarnál, ahol huszonhárom évesen dirigálta első bérletes hangversenyét. 2018-ban Junior Prima díjban részesült, az elismerés történetében legfiatalabbként, aki karmesteri tevékenységért érdemelte ki a címet. A díj részeként Vásáry Tamás meghívására 2019 januárjában a Magyar Rádió Zenei Együtteseit vezényelhette. Zenei ízlése többek között Carlos Kleiber, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső felvételei révén formálódott, de éppúgy hatása alatt van olyan régi nagy muzsikusok művészetének, mint Willem Mengelberg, Sergiu Celibidache vagy Széll György. Fiatalkora óta foglalkozik Bartók Béla életművével, mely repertoárjában is központi szerepet tölt be. 

A 2019/20-as évad több jelentős bemutatkozást hozott számára: a Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurttal Potsdamban, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a budapesti Zeneakadémia Nagytermében. Az évad folyamán dirigálja még a Raanana Sinfoniettát Jeruzsálemben és a Budafoki Dohnányi Zenekart a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. 

Korábban fellépett a 8. E.C.A. Nemzetközi Klarinétfesztiválon, ahol olyan jelentős művészeket vezényelt, mint Jonathan Cohler, Pavel Vinnitsky vagy Matthias Mueller. Rendszeresen koncertezik Ránki Fülöp zongoraművésszel, akivel kivételes összhangban, közös értelmezést kialakítva szólaltatják meg Mozart, Beethoven, Liszt és Bartók egyes zongoraversenyeit. Rajna Martin gyakori karmestere diplomahangversenyeknek, emellett számos fiatal zeneszerző művét mutatta be a Zeneakadémián. A Magyar Állami Operaházban 2020-ban debütált az Eiffel Műhelyházban rendezett Parkavató gálával.

A mindössze 25 éves dirigens az év elején vette át a Győri Filharmonikusok zenei vezetését, beszél az előtte álló kihívásokról, a zenekar múltjáról és jelenéről, valamint az új évadról is. Mesél pályája kihívásairól, nagy karmesteregyéniségekről, és megmutatja kedvenc zenéit.forrás: https://www.opera.hu/hu/tarsulat/szemely/rajna-martin/43370/

Back To Top