A Capriccio vendége Berecz Mihály zongoraművész

A vasárnap délutáni Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Berecz Mihály zongoraművész.

Berecz Mihály hét évesen kezdett zenét tanulni, először hegedült majd két évvel később zongorázni kezdett, Major Edit irányítása alatt. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Belák Erzsébet volt a tanára. 16 évesen  mutatkozott be Ravel G-dúr zongoraversenyével a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Kocsis Zoltán vezényletével.  

A nagy sikerű hangversenyt számos meghívás követte, amelyben Berecz Mihály olyan karmesterekkel játszott együtt mint Vásáry Tamás, akivel a  Magyar Állami Operaházban Liszt Magyar Fantáziáját, vagy Keller András, akivel Debussy Fantáziáját és Beethoven G-dúr zongoraversenyét szólaltatta meg, de dolgozott már Záborszky Kálmánnal, Vashegyi Györggyel, Gál Tamással és Ménesi Gergellyel a Concerto Budapest, a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Zuglói Filharmónia és a Kassai Állami Zenekar partnereként is.

2017- től egyetemi tanulmányait Londonban folytatta Christopher Elton osztályában, a Királyi Zeneakadémián. Több nemzetközi mesterkurzuson vett részt, ahol olyan művészekkel dolgozott mint Arie Vardi, Pascal Devoyon, Imogen Cooper és Malcolm Bilson.

Berecz Mihály több rangos külföldi vendégszereplése közül kiemelkedik németországi debütálásaként a berlini Konzerthausban adott koncertje 2013-ban, ahol Liszt Magyar Fantáziáját játszotta és 2017-ben a szintén berlini Philharmonie-ban lépett fel Beethoven c-moll zongoraversenyével.

2018-ban első díjat nyert a II. Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyen és még ugyanebben az évben megnyerte a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen díját is.

Tavaly Junior Prima Díjjal és a Fidelio Kult50 díjával ismerték el kiemelkedő zenei tevékenységét, nemrég pedig a Zürichben rendezett Anda Géza zongoraversenyen különdíjas lett.

A mai Capriccioban szó lesz a versenyzésről és versenyre készülésről, londoni tanulóéveiről és közelgő koncertjeiről is.

forrás: http://filharmonia.hu/berecz-mihaly/ fotó: Zsugonits Gábor

Back To Top