ATTILA – A MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPADON

Giuseppe Verdi operája igazi zenei csemegének ígérkezik, pénteken és vasárnap dupla előadással várja a közönséget

Attila hun király misztikus alakját számos, ma már megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették. Azonban az V. századi történetíró Priszkosz ezt cáfolja, aki egy követség tagjaként a hun uralkodó udvarában tartózkodott. Írásaiban Attila hatalmas és ellenálhatatlan, latinosan műveltségű, karizmatikus diplomata; éles eszű, megfontolt uralkodó. Ez a lenyűgöző személyiség képes volt hatalma alatt egyesíteni és irányítani Európa kis népeit a Kaszpi tengertől Nyugat-Európáig terjedő hatalmas birodalmában. Senkit sem üldözött a hite miatt.

Alakja Verdi képzeletét is megragadta. Hódítóként, de árnyalt érzelem világú férfinek ábrázolja. A történeteben a vereségre kényszerített Aquila hercegnője rabként kerül a hun táborba. A lány látszólag csatlakozik a hódító seregéhez. Attila felfigyel a hercegnőre, sőt később szerelemre is lobban iránta. Természetesen az udvari ármánykodás és izgalom sem hiányozhat a műből!

A történet alapjául Zacharias Werner 1809-es drámája, az Attila, König der Hunnen szolgált. A Párizsi Operától a Metropolitan Operáig, a világon mindenütt játsszák. Magyarországon először 1972-ben, majd 2004-ben mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Idén Attila szerepét a népszerű basszus Bretz Gábor alakítja, a női főszerepet pedig a világhírű olasz szoprán, Maria Agresta szólaltatja meg. A csodálatos hangok mellett a show különleges látványvilága is garantálja a feledhetetlen élményt.

Vezényel: Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa

 

Vendégünk: Dénes István, karmester

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.08.08.

Back To Top