ANNA MARK KIÁLLÍTÁS A NYITÁNYBAN

Rendhagyó Nyitánnyal jelentkezünk a héten. A Reggeli Expressz minden nap frissen dübörög tovább, a műsorunk további részében az idei legjobb beszélgetéseinket hallhatják újra.A csütörtöki Reggeli Expresszben egy szentendrei tárlatra, az Anna Mark retrospektív kiállításra kalauzoljuk hallgatóinkat. A tárlatról Kigyós Fruzsina kurátorral beszélgetünk. A Vetítő rovatban Dudás Viktor filmszakértő az ismert sportolókról készült életrajzi filmekről mesél annak kapcsán, hogy tavasszal került a mozikba a Hosszú Katinkáról készült mozi. Az Architektúra rovatban Nágl-Nagy Renáta, a Max Parketta munkatársa beszél arról, hogyan és milyen padlóburkolatot érdemes választani otthonunkba.

 

ÁRNYÉKOK ÉS JELEK – ANNA MARK RETROSPEKTÍV KIÁLLÍTÁSA

Árnyékok és jelek címmel nyílt meg Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrumban Anna Mark – Árnyékok és jelek című kiállítása, amely október 23-ig látogatható. A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark 1928-ban született Budapesten. Az 50-es években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit.

Anna Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, amelyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása. A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik. Az Árnyékok és jelek az életmű valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítás, amelyről a Reggeli Expresszben a kiállítás kurátorával, Kigyós Fruzsinával beszélget Szerémi Nóra.

 

Back To Top