A VÖRÖS HEGEDŰ – A PANNON FILHARMONIKUSOK KONCERTJE

 

A Pannon Filharmonikusok koncertje az új esztendő elején igazi 20. századi muzsikát kínál, amely mégsem avantgárd. A koncert január 28-án lesz a Müpában.

 

A hangverseny címét is adó darab, a hegedűverseny „A vörös hegedű” című film zenéjéből merít, Corigliano műve méltán kedvelt, most a közönség is találkozhat vele élőben, Elina Vähälä hegedűművész tolmácsolásában. Bernstein Candide-ját a 18. századi Voltaire műve ihlette, zenéje viszont egyértelműen amerikai és 20. századi.

A „The Red Violin” Hegedűverseny zenei anyaga „A vörös hegedű” című film zenéjéből táplálkozik. Dohnányi II. szimfóniája pedig 1944-ben, azokban a napokban keletkezett, amikor a szerző a német megszállás idején, az érkező szovjet hadsereg elől menekülve elhagyta hazáját. S bár a mű sok tekintetben rokonságot mutat a nagy romantikusokkal, sőt, helyenként Bach zenéjével is, mégis egészen egyéni mondandója van.

Az est vendége Elina Vähälä hegedűművész, akinek muzsikájáról így írt a Chicago Tribune: „…gördülékeny, elegáns és tehetséges muzsikus, akinek briliáns technikája túláradó energiával, érzékenységgel és képzelőerővel párosul.” Vähälä tizenkét évesen lépett először nagyzenekar tagjaként a színpadra, elnyerte az ifjú mesterszólista címet, megnyerte a New York-i Ifjú Koncertművészek Nemzetközi Versenyét. 2008-ban a Nobel-Békedíj kapcsán szervezett koncerten lépett fel. 

Leonard Bernstein: Candide – nyitány
John Corigliano: „The Red Violin” Hegedűverseny
Dohnányi Ernő: II. szimfónia, Op. 40

Elina Vähälä – hegedű
Vezényel: Bogányi Tibor

Back To Top