Semmi sem árul el többet egy ország szelleméről és kultúrájáról, mint nemzeti konyhája. A grúz nemzeti ételek sokféleségük és ízük alapján is a világ legjobbjai közé tartoznak.
Az ország minden történelmi tartományának külön kulináris hagyománya van, amely évszázadok alatt alakult, finomodott. Míg a hús fontos szerepet játszik a grúz konyhában, nagyon nagy figyelmet fordítanak a helyben termelt zöldségekre, gyümölcsökre és zöldségekre is. A régi receptek alapján készült hagyományos ételek először vonzanak, majd meghökkentenek, és végül igazi gasztronómiai bumm a végeredmény. A különleges ízkavalkád titka a grúz termőtalaj, termékeny, ásványianyagokban gazdag tájakon, amelyeket a Kaukázus tiszta vizei táplálnak. Úgy tűnik, hogy a természet harmonikusan tükröződik a termékekben, amelyeket egyedi, ízletes és organikus grúz ételek készítéséhez használnak. A hagyományos grúz ünnepet „Supra” -nak hívják. A „Supra” idején felsorakozó ételek listája végtelen, néhányat azonban érdemes kiemelni.
Khachapuri – grúz sajtkenyér, külföldön grúz pizzaként is ismert. Különféle khachapurikat Grúzia különböző régióiban különféle khachapurikat ismernek egyedi ízesítéssel, de formája, valamint textúrája is eltérő lehet régiónként: vékony vagy vastag kérge is lehet, egy vagy több rétegű, kerek, háromszög vagy téglalap vagy éppen csónak alakú is lehet, tojással a közepén.
Pkhaleuli – vegetáriánus étel, amely különféle fűszeres növényekből és zöldségekből áll, általában diós tészta alappal, hasonlóan a spenóthoz, de egyedi ízekkel és fűszerezéssel.
Pkhaleuli
Satsivi – csirke vagy pulyka diós szószban, fokhagymával és fűszerekkel.
Satsivi
Khinkali – grúz nemzeti étel. A lédús húsgombócokat kézzel készítik, speciális technikával, amelyet csakis itt lehet megtanulni. A gombócokat különféle töltelékkel készítik. A hegyekben ez az étel bárányhússal készül, másutt darált marhahús és sertéshús keverékét használják. A Khinkali eredete nem tisztázott; egyes beszámolók tatár befolyásra utalnak, mások szerint Khinkali Grúzia őshegyi kultúrájának őshonos terméke.
Mtsvadi – grúz barbecue, tökéletesen grillezett hús, babérlevél és friss gránátalma leve préselve. A húsnyárs, legyen az borjú-, bárány- vagy sertéshús, az à la géorgienne igazi ünnepének szimbóluma. Míg a húsválasztás régiónként és évszakonként változik, a grillezési módszer nagyjából azonos. A korosabb szőlőtőkét a legnemesebbnek tartják. A grillezés után a húskockákat kivesszük a nyársakból, és egy vékonyra szeletelt hagymával és gránátalma lével teli edénybe tesszük. A sistergő hús enyhén karamellizálja a hagymát, míg a gránátalma leve enyhe, savas mártást képez a húslével.
Churchkhela – dió többször forró szőlő keverékbe mártva. Természetes körülmények között hagyják száradni és megkeményedni. A Churchkhela grúz nemzeti desszert.
Churchkhela
Grúzok nagyon kedvelik a sajtokat. A nyugat-grúziai Sulguni, a félig lágy grúz sajt talán legkedveltebb, magas nedvességtartalma a Mozzarellára emlékeztet. A Guda egy csípős tusheti hegyi sajt, amelyethagyományosan juhtejből készítenek és báránybőrben érlelnek.
A képen Sulguni, füstölt Sulguni és Guda
A grúz konyha a lassan főzött húsos pörköltek széles választékát kínálja, ilyen például a Kharcho vagy a Chaqapuli. A hús ugyan elsődleges összetevő, azonban elterjedtek a vegetáriánus változatok is. Ehhez gyakran használják a fatörzsön termesztett Khis Soko nevű gombát, amelynek jellemzői a kifejezetten erős, erdei íz.
A Kharcho lassan főzött húspörkölt paradicsommal, fűszerekkel és aromás gyógynövényekkel. A Khmeli Suneli – az indiai curry keverék körömvirágban gazdag grúz megfelelője. A Gomi a nyugati Samegrelo régió alapvető étele, és a legízletesebb és legkifinomultabb ételek alapja.
Karcho gomival
A Kharcho-hoz képest a Chaqapuli könnyű és folyékony pörkölt, a tavaszi gyógynövények újjáélesztése, a fehérbor és a tkemali szósz gyümölcsös ízeivel csípős. (A Tkemali szószt vad szilva és aromás gyógynövények keverékéből készítik). Bár Chaqapuli hasonlít a szomszédos Irán néhány hasonló ételéhez, mint amilyen például a Ghormeh Sabzit, ez a tavaszi pörkölt sok rajongó számára megragadja Grúzia alapvető ízét.
Chaqapuli
A Pkhali hideg vegetáriánus előétel, népszerű grúz tapas. Diós paszta, amelyben friss fűszernövények és ecet kerül a zöldségekbe, sült vagy főtt változata is kedvelt. A Pkhalit gyakran gránátalma magokkal díszítik, ami gyümölcsös ízzel fokozza az enyhe savasságot.
Pkhali
A grúzok sokféle pácolt zöldséget készítenek, például uborkából vagy cukkiniből, érett vagy éretlen paradicsomból, sőt póréhagymából és fokhagymagerezdekből is. Ezek közül a legismeretlenebb talán Jonjoli – közepes méretű, hosszú szárú virágokat termő bokor – virágainak tűnik, amelyeket közvetlenül a májusi virágzás előtt szüretelnek és egész évben fogyasztanak.
forrás: https://georgia.travel/en_US/georgia és https://georgiastartshere.com/georgian-food-cuisine/