A PET- nyomjelző, a magyar innováció

Onkologia 2019 3nyomdai 35 ábra1

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, fókuszban egy rákdiagnosztikai magyar innováció.

 

A módszer kimutatja az áttéteket egy speciális „nyomjelző” a prosztatarákkal diagnosztizáltaknál A XI. kerületi Pozitron-Diagnosztika Központ által kifejlesztett „nyomjelző”, ugyanis a prosztatarákos betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki. E nyomjelzőt a cég saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő.

Onkologia 2019 3nyomdai 35 ábra1

dr. Szakáll Szabolcs

A statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok. A vizsgálat egy, a prosztataráksejteken akár többszázszorosan előforduló fehérje kimutatásán alapul. Az ehhez kötődő PET-nyomjelzők eddig soha nem látott kontraszttal képesek kimutatni a prosztatarákot! A Pozitron-Diagnosztika Központ jelenleg egyedüliként végzi a PSMA PET/CT-vizsgálatot Magyarországon, budapesti egészségügyi centrumában. A különleges eljárás bevezetése utáni első évben a cég néhány száz prosztatarák-vizsgálat kivitelezését vállalta, amelyből 250-et már eredményesen elvégeztek. A következő években ezres vizsgálati számmal terveznek! Dr. Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, az intézmény orvos igazgatója az Intermezzoban beszél a fejlesztésről és annak gyakorlati alkalmazásáról!

forrás: www.pet.hu, borítófotó: Világgazdaság

 

Back To Top