A HÓNAP VÉGÉN IGAZI GASZTROÜNNEP LESZ VESZPRÉMBEN!

A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása, ahol nemzetközi kitekintés mellett a térség és az ország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómia egyre izgalmasabb jelene, lehetséges fejlődési útjai állnak a középpontban.

A helyszín a Jezsuita kolostor és Romkert lesz, amely Veszprém egyik legvonzóbb zöldterülete, a fesztiválterek közé beemelve a Kolostor különleges hangulatú belső csarnokát is. A vendégeket szeptember utolsó hétvégéjén, csütörtöktől vasárnapig várják.

Jönnek Michelin-csillagos séfek, top borászok, bor- és gasztronómiai szakértők – a Balaton Wine & Gourmet programjainak kulcsszereplői, akikkel a nagyszínpadon, exkluzív vacsorák során, vagy éppen kerekasztal beszélgetésen találkozhatnak a gasztro ünnep látogatói.

Természetesen a Laposa Pincészet borai sem hiányozhatnak a kínálatból. A badacsonyi borászatban  alapvetően fehérborokat készítenek: olaszrizlinget, rajnai rizlinget, szürkebarátot, furmintot. Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal. Fontos céljuk, hogy igazi életpályamodellt biztosítsanak a helyi fiatalok számára, megmutatva azt, hogy vidéken is lehet boldogulni.

2019 egyértelmű mérföldkő  volt a  birtok életében, a Hableány étterme felújításával és újranyitásával egy olyan modern birtokközpont jött létre, mely a régió számára is fontos közösségi tér és találkozó pont tud lenni. Most már  minden egy helyen van, borbár, bisztró, borbolt is helyet kapott az épületben a feldolgozó és a pezsgő üzem mellett.

A négy napos fesztivál gazdag programkínálatával egyszerre kíván szólni a gasztronómia, a borkultúra iránt érdeklődő nagyközönséghez és a szakmai látogatókhoz is. Mindezt több helyszínen: a központi nagyszínpadon, a kolostor meghittebb belső terében vagy éppen a borszakmai sátorban. A programok mellett pedig a kiállító partnerek képviselik a régió kulináris jelenét, és várják kóstolókkal a látogatókat.

A gasztro ünnep házigazdája Gianni Annoni gasztronómiai szakember lesz.

A meghívott vendégek között ott lesz Sárközi Ákos és Tiago Sabarigo   Michelin-csillagos séfek; Eiryo Kudo, aki nyolctételes menüsorral várja a japán konyha kedvelőit; Jásdi István csopaki, és Egly Márk sümegi borosgazták, valamint dr. Fiáth  Attila borakadémikus.

A teljesség igénye nélkül: lesz sushi-show, taiko dobshow, kóstolhatunk paellát és gaspachot, faszénen készült grillételeket, és egy fantasztikus flamenco bemutatóval is készülnek a szervezők.

Az Intermezzo vendége: Laposa Bence, borász

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.19.

Back To Top