A Gyógyír című fotókiállítás a Capa Központban

A Capa Központ új kiállításokkal nyitja meg hat hónap szünet után a kiállítótereit. Látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei. A nagy kiállítótérben pedig, Gyógyír címmel egy egészen különleges és nagyon időszerű tárlat várja a látogatókat.

 

Nyolc kortárs fotográfus – Bartha Máté, Csontó Lajos, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Hodosy Enikő, Szatmári Gergely, Szász Lilla, Szombat Éva – a kiállításra létrehozott alkotásokon keresztül vizsgálja és mutatja meg a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban. Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól? Erre keresi a választ eltérő megközelítéssel és fotográfiai technikákkal a Gyógyír című kiállítás nyolc alkotója. A csoportos tárlat május 4. és augusztus 15. között tekinthető meg a Capa Központban.

A tárlat kurátora Gellér Judit 2000-től publikálja verseit, kritikáit, kiállítás-ajánlóit különböző szaklapokban és folyóiratokban. 2007-től a MÚOSZ, 2017-től az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozatának tagja. Egyetemi tanulmányait a MOME designelmélet mesterszakán fejezte be. 2012-2016-ig tagja, 2013 és 2015 között vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 2013-ban kezdte meg PhD tanulmányait az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti programján, 2014-től meghívott előadóként oktat a MOME Fotográfia szakán, Elméleti Intézetében és a PreMOME előkészítő kurzusokon. 2015-től a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátoraként tevékenykedik.

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia A Capa Központ Gyógyír című kiállításához kapcsolódó online előadás-sorozat

Gellér Juditot, a Gyógyír című tárlat kurátorát arról is beszélgettünk a Papagenoban, hogy amikor felkérte az alkotókat, még nem tombolt a járvány, akkor mi inspirálta, milyen kérdéseket szeretett volna körbejárni és mindezt hogyan árnyalta a néhány héttel később berobbant járvány? 

 

 

 

Back To Top