A Cinemusic vendége Bruce Broughton

Bruce Broughton amerikai zeneszerző az e heti Cinemusic vendége. Broughton leginkább mozifilmekhez írt zenéiről ismert, köztük a Silverado, a Tombstone, Miracle on 34. Street, valamint Harry és a Hendersonok, de televíziós munkái is nagyon kedveltek: JAG, a Dinosaurs és olyan sorozatok, mint a Texas Rising, vagy a Dallas, vagy éppen a Hawaii Five-O.

Broughtont 24 alkalommal jelölték Emmy-díjra, amelyből 10-szer nyert is, s ezzel rekordernek számít. A Silverado zenéje Oscar-jelölést kapott, a Young Sherlock Holmes-t pedig Grammy-díjra jelölték. Ennek zenéje a Disney vidámparkokban hallható szerte a világon, a Heart of Darkness átirata pedig egy videojátékban is hallható. 

Broughton számos koncertművét a Cleveland Orchestra adta elő, de nagyon kedvelt a Chicago-i Szimfonikusok és Los Angeles-i Kamarazenekar repertoárjában is, sőt a London Sinfonia és a Hollywood Bowl is műsorán tartja. Kifejezetten a Los Angeles-i Kamarazenekar számára komponálta A varázsszarv című fantáziát.

Broughton számos művet írt kamarazenekarokra és kedvelt a többek között Gloria Cheng zongorista által felvett Öt darab zongorárade szeret kirándulni a trombiták világában is, ehhez kapcsolódik a virtuóz Philip Smith felvétele; és Fancies vonósnégyese.

Broughton jelenleg az ASCAP igazgatósági tagja, a Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia, valamint a Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémia volt vezetője, valamint a Zeneszerzők és Dalszövegek Társaságának korábbi elnöke és alapító tagja. Tanított zeneszerzést és hangszerelést az USC Thornton Zeneiskolájában és az UCLA Herb Alpert Zeneiskolán. Rezidens zeneszerző az University of North Texas Zeneművészeti Főiskolán.

 

forrás: https://music.unt.edu/faculty-and-staff/bruce-broughton

Back To Top