A Capriccio vendége Novák Ferenc Tata Kossuth-díjas koreográfus

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége a nemrég 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc „Tata”a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művésze. Az amszterdami Nemzetközi Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője. 

 

„Néhányan kitaláltuk, hogy csináljunk tánccsoportot, aztán majd fellépünk november 7-én. A többiek viszont állandóan vitatkoztak – az egyik Rábai Miklós tanítványa volt, a másik Molnár Istváné, a harmadik Szabó Iváné. Azon ölték egymást, hogy melyik mesterének a számát csináljuk meg. Én voltam a zöldfülű közöttük, de egyszer csak kiabálni kezdtem, hogy ha itt veszekszenek, nem lesz műsor, aztán mehetünk délutánonként ágyút pucolni. Akkor rám néztek és azt mondták: ha ilyen nagy a szád, akkor csináld.

Marcaliban a kultúros nő szerzett nyolc lányt is, akik eljöttek próbára minden nap. Én, a botcsinálta koreográfus pedig csináltam két számot. Óriási sikerünk volt vele, nyertünk is. Így indult az én koreográfus-karrierem. ” – mondja egy nemrég vele készült interjúban  forrás: https://papageno.hu/intermezzo/2021/03/agyupucolas-helyett-neptanc-koreografiat-csinalt-90-eves-novak-ferenc-azaz-tata/)

A Capriccioban beszél majd a pályájáról, Korniss Péterhez fűződő alkotókapcsolatáról és barátságáról, a táncházvilág múltjáról és jelenéről, valamint az április 12-én, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon levetített legendás előadásáról, a Forrószegiekről is. 

borítókép: https://papageno.hu/intermezzo/2021/03/agyupucolas-helyett-neptanc-koreografiat-csinalt-90-eves-novak-ferenc-azaz-tata/

Back To Top