A Capriccio vendége Németh Judit Liszt-díjas operaénekes

A vasárnapi Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Németh Judit, a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki nemrég Kiváló Művész díjat kapott.
 

Horváth Judit operaénekes a miskolci Konzervatórium növendéke volt, majd a budapesti Zeneakadémián szerzett énekművész-tanári (1986) és operaénekesi (1988) diplomát. Énektanára végig Kutrucz Éva volt, operaszakon Mikó András is tanította. Későbbi mesterei Adorján Ilona és Polgár László voltak. Három éven át a budapesti Filharmónia ösztöndíjasa, melynek révén rendszeres szólistája lett a Magyar Rádiónak, az Állami Hangversenyzenekarnak és a Capella Savariának. Háromszor (1987–1989) kapta meg Helmuth Rilling professzortól a stuttgarti Bach Akadémia nyári kurzusának ösztöndíját, ahol tanára minden évben Anna Reynolds volt. 1988-ban a bécsi Zeneakadémia Wagner-ösztöndíjával eljutott Bayreuthba. 1989-ben Barcelonában a Vinas Nemzetközi Énekversenyen Barcelona város különdíját kapta meg.


1987-ben kezdett tanítani a győri Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében, 1990 óta a Magyar Állami Operaház tagja, ahol első szerepe Annio volt Mozart Titusz kegyelmec. operájában. Később kisebb Wagner-szerepeket is énekelt, mint Flosshilde (A rajna kincse) vagy Siegrune (A walkür). A hazai és a nemzetközi szakma először koncerténekesként ismerte meg. Főként Németországban és Hollandiában lépett fel, de eljutott Izraelbe és Mexikóba is.

Koncertfellépésein és későbbi külföldi operaprodukciókban olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Helmuth Rilling, Doráti Antal, Lamberto Gardelli, Fischer Iván, Jose Cura, Kirill Petrenko, Daniel Harding, Myung-Whun Chung, Kobajasi Kenicsiró, Christian Thielemann, Sir Andrew Davis, Lorin Maazel, Giuseppe Sinopoli, Vásáry Tamás, Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Kovács János Ligeti György és sokan mások. Számos oratórikus mű szólistája lemezeken, a Hungaroton Kodály összkiadásának résztvevője. 2000–2007 között (a 2006-os év kivételével) a bayreuthi Festspielhausban énekelt nyaranta, ahol Waltraute, 3. norna, Ortrud, Vénusz, Kundry voltak a szerepei.

Énekelt többek között Torontóben, a milanói Scalában, a drezdai Semperoperben, a barcelonai Gran Teatre del Liceuban, a berlini Deutsche Operben, a Santiago de Chile-i Teatro Municipalban, a valenciai Palau de les Arts Reina Sofiában és a tokiói New National Theatre-ban is. Olyan híres rendezőkkel dolgozott, mint Jürgen Flimm, Graham Vick, Werner Herzog, Atom Egoyan, Robert Carsen vagy Willy Decker. 2009–2013 között a mannheimi Nemzeti Színház tagja volt, 2006 óta a Budapesti Wagner-napok állandó szereplője. Énekelte többek között Brangäne (Trisztán és Izolda), Kundry (Parsifal), Fricka (A walkür) és 2. norne (Az istenek alkonya) és Ortrud (Lohengrin) szerepét.
1996-ban Lyra-díjjal, 2002-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2014 óta Magyarország Érdemes Művésze, 2021 óta Magyarország Kiváló Művésze.
A 2017/2018-as évadban Wagner-szerepek mellett Gertrudként (Bánk bán), Boszorkányként (Jancsi és Juliska) és Emiliaként (Otello) lépett fel az Opera produkcióiban.

A mai műsorban szó lesz arról, hogyan lesz valakiből Wagner-énekesnő, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon töltött éveiről, Bayreuth varázsáról, énekmesteréről, Anna Reynoldsról, és saját pedagógusi pályájáról is.
 
Back To Top