A Capriccio vendége Dénes István karmester, zeneszerző

A Capriccioban Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége a frissen Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett karmester-zongorista-zeneszerző Dénes István, a Magyar Állami Operaház karmester-korrepetitora.

 

Dénes István 1977-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneszerzés, karmester és zongora szakon. 1977-től a Magyar Állami Operaház tagja. Solti György ösztöndíjasaként Bécsben tanult.

1979 óta dirigálja többek között a János vitéz, a Porgy és Bess, A trubadúr, Carmen, A varázsfuvola, Pillangókisasszony, Traviata, A rózsalovag, Trisztán és Izolda, az Otello, Bohémélet, az Aida, Tosca, Bánk bán, Salome és A vajda tornya című operákat. A János vitéz 1987-es átdolgozása és újrahangszerelése is az ő nevéhez fűződik. Művészi munkásságát Komor Vilmos-emlékplakettel ismerték el. 1987-től a Brémai Színház első karmestere, 1995-től a Trieri Színház főzeneigazgatója volt.

Európa számos országában vezényelt. Néhány szerzeménye: Fanfár és korál, Funerailles, Homage á Beethoven, Treveris-fantázia. 

A Capriccioban szó lesz pályájáról, fontos tanárairól, többek közt Kocsis Zoltánról, hangszerelésiről, műveiről, arról, miért különösen fontos operákat vezényelni, és az éppen aktuális készülődő operabemutatóról is.

Back To Top