A Capriccio vendége Bátor Tamás

A Capriccio mai adásában Novotny Anna és Zsoldos Dávid vendége Bátor Tamás művészeti menedzser és operaénekes lesz. Az adásban szó lesz mozgalmas pályájáról, amely Budapesttől Milánóig-Miskolcig, majd ismét Budapestig ívelt, a Miskolci Operafesztiválról, operaénekesi múltjáról és művészeti menedzseri jelenéről.

Bátor Tamásoperaénekes, a Miskolci nemzetközi operafesztiválkorábbi igazgatója, a Művészetek Palotájakülkapcsolatokért felelős munkatársa, koprodukciós igazgató. Zongorázni és hegedülni tanult, gyermek- és felnőtt kórusban énekelt. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után,Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének szakán Révhegyi Ferencné és Bende Zsolt volt a mestere. Részt vett Jevgenyij Nyeszterenko budapesti és moszkvai mesterkurzusán, 1985-ben pedig bemutatkozhatott a budapesti OperaházbanPucciniManon Lescaut-jában. Az 1990-es évek közepétől Polgár László operaénekesnél képezte magát tovább. Hangfaja basso profondo, azaz mélybasszus.

A diploma után az Operaház tagja lett, ahol WagnerParsifaljában énekelt, ugyanakkor elnyerte a milánóiScala ösztöndíját is, ahol többek között Giulietta Simionato és Luciano Silvestri irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1986-tól 1988-ig olyan nagy művészek előadásait kísérhette figyelemmel,mint Plácido DomingoLuciano PavarottiJosé Carreras, Piero Cappuccilli, Milena Freni, Edita Gruberova, a karmesterek közül Riccardo Muti, Giuseppe Patané, Claudio Abbado, Carlos Kleiber. Természetesen fel is lépett az opera produkcióiban és különböző koncerteken.

1989-ben a luzerni Stadttheaterbe szerződtette Marcello Viotti, itt számos produkcióban szerepelt, először MozartFigaro házasságában Don Bartolo szerepében mutatkozott be. Ettől kezdődően egészen 2002-ig külföldön élt, és a világ számos városában énekelt. Közben közel húsz évig állandó vendégművésze volt a Magyar Állami Operaháznak. Repertoárján több mint negyven szerep van, az orosz operáktól az olaszon át a németig, a barokktól a kortárs művekig, de oratóriumokat, dalokat is szívesen énekel. Kedves partnerei között megemlítendő Piero Cappuccilli, Renato Bruson, Michele Crider, Giuseppe Giacomini, Ramon Vargas, Giorgio Zancanaro, Bruno Pola, Jelena Obrazcova és sokan mások.

2003-tól 2011-ig a Miskolci nemzetközi operafesztivál ügyvezetője volt, de már ezt megelőzően is szoros kapcsolatban volt a fesztivállal, az első két évben művészeti tanácsadó volt. 2007-ig Marton Éva, a világhírű szoprán volt a fesztivál művészeti igazgatója, akivel együtt dolgozott a fesztivál sikeréért. Elsősorban Közép- és Kelet-Európa operaprodukcióit mutatták be Miskolcon, ugyanakkor vendég volt már a bécsi Opera és a milánói Scala énekkara is. A fesztivált 2009-ben beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe.

Bátor Tamás fesztiváligazgatóként számos nemzetközi énekverseny zsűrijében volt visszatérő meghívott. 2010-ben elnyerte a Magyar Zeneművészet kategória megyei Prima díját. A miskolci közönségtől 2011 decemberében, egy sikeres áriakoncerttel búcsúzott el, Rácz Rita szopránénekes társaságában. A Miskolci Szimfonikus ZenekartKovács János vezényelte.

2010-től a Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadója, 2011. október 1-jétől a MÜPA programigazgatója, koprodukciós igazgatója is.


Back To Top