A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN DEBÜTÁL A VAGY A SZÍVEM DOBBANT CÍMŰ ELŐADÁS

 

Szép Ernő Vőlegényének különleges, zenés spin-off történetét  november 22-én mutatja be a KúlArt Produkció, Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével, Forgács Péter rendezésében.

Szép Ernő Vőlegény című darabja a magyar drámairodalom leglíraibb és legzeneibb prózái közé tartozik. Az eredeti színdarab részleteiből született új Vagy a szívem dobbant jazzopera megzenésítve és elénekelve mutatja be a két főszereplő időtlen találkozását és az összetartozás-szétválás szerelemi tébolyát.

A műből kimetszett nagyjelenetek – miközben megőrzik az eredeti történet gazdag színházi alapanyagát – az előadás folyamán egyfajta két hangra írt, megzenésített, szép ernői prózaverssé válnak.

A darab zenei anyagát Szitha Miklós, a Liszt-díjas Talamba Ütőegyüttes egyik alapítótagja és Dani János, a Swing à la Django zenekar zeneszerzője és szólógitárosa komponálták, Zöldi Gergely, dramaturg szövegkönyve alapján.

A megzenésített szöveg alapján létrehozott előadás a maga nemében teljesen egyedülálló, Szép Ernő művéből ilyen jellegű feldolgozás még nem született.

A főként zenés színházi produkciók megvalósítását támogató KúlArt Produkció a munkafolyamat kezdeti fázisában kifejezetten a Swing à la Django zenekar repertoárjához, azaz az 1910-es, 1920-as évek zenei világához illő szépirodalmi művet keresett. Ebben a korban született Szép Ernő több nagy színdarabja. Közülük is a Vőlegény tűnt a legalkalmasabbnak: nyelvezete és a szerelmes kettősök dinamikája okán.

Az előadásnak a Budapest Jazz Club, a KúlArt állandó játszóhelye ad otthont. A klasszikusnak egyáltalán nem mondható színpad biztosítja a darab jellegének megfelelő intimitást, ugyanakkor várhatóan érdekes színpadi megoldásokat eredményez majd.

 

Az Intermezzo vendége: Forgács Péter rendező

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.10.04.

Back To Top