A BALL CULTURE LEHELETFINOM ÉRINTÉSE: A NAILS COLLECTION

Csütörtökön a Hybridart Space Galériában nyílt meg a magyar kreatív ipar régóta meghatározó szereplője, Lonovics Zoltán kiállítása, a Nails Collection. A formabontó koncepciókban gondolkodó alkotó új projektje a ball-culture drag irányzatának világából merít. A kiállítás jövő szerdáig látható!

A ball-culture kifejezésnek nincs pontos magyar megfelelője, a késői XX. században New Yorkban alakult ki az afro-amerikai és latin-amerikai L

MBTQ+ közösségek körében, akik a hagyományos drag-queen produkciókkal szemben saját versenyeket kezdtek szervezni.

A megnyitón fellépett Daniel Moritz, a vogue táncstílus magyarországi meghonosítója is. Ezt Madonna tette ismertté az azonos nevű videoklipjében. Az énekesnőt a fodrásza vitte el egy ball-ra, és az alkalom ihlette klip emelte be ezt a szubkultúrális jelenséget a fősodorba.

Lonovics a MOME-n folytatott tanulmányai alatt lett a the Room magazin art directora, mely egy kétnyelvű, félévente megjelenő Budapesten szerkesztett folyóirat volt, divatról és kortárs művészetekről. A kiadvány európai nagyvárosokban és New Yorkban jelent meg. A modern nézőpontú lap nagy hatást gyakorolt Lonovics művészi világára.

Jelenleg az egyik legjelentősebb magyar könyvkiadó, a Móra Kiadó művészeti vezetője, emellett két helyen is oktat (Metropolitan Egyetem, KRE – Kortársművészeti Iskola). Lonovics küldetésének tekinti, hogy érthető és élménygazdag módon ismertesse meg a gyerekekkel is a stílustörténetet, irányzatokat és tárgykultúrát, valamint az aktuális trendeket. Ebben segítségére van saját rajzolt karaktere: Gilbert.

Az Intermezzo vendége: Lonovits Zoltán, a Móra Kiadó művészeti vezetője

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.11.24.

Back To Top