SZIGETI KARINA, FELIX MENDELSSOHN, FEJŐS PANNI A NYITÁNYBAN


A Nyitányban a Reggeli Expresszben a Dalok és áriák a romantikától napjainkig – Szigeti Karina dalestjéről hallhatnak beszélgetést.  A Klasszik anekdoták rovatban Békéssy Lili a Klasszik rádió zenei szerkesztője fog beszélni a Felix Mendelssohn-Bartholdy: Szentivánéji álom című művéről. A Könyvjelző rovat vendége Fejős Panni – Könyvesmami, aki összeállított egy nyári olvasnivaló könyvcsomagot.

DALOK ÉS ÁRIÁK A ROMANTIKÁTÓL NAPJAINKIG

Dalok és áriák a romantikától napjainkig – Szigeti Karina dalestjére várják az érdeklődőket a Virág Benedek Házba július 21-én csütörtök este. Szigeti Karina operaénekes 2017-ben végzett a Zeneakadémián, azóta hazai produkciókban, illetve Európa több városán kívül Kiotóban is sikerrel szerepelt operaénekesként és színházi színészként. A mostani koncert célja, hogy a közönség megismerje a dal intimitását, méghozzá olyan szerzők művein keresztül, akik a legnagyobb mesterei a műfajnak. A műsort a négy évszak tematikája szerint alakították ki, amelyet Ott Annamária hegedűművész és Ott Magdolna zongoraművész közjátékai színesítenek. A Reggeli Expressz vendége Szigeti Karina operaénekes.

 

MENDELSSOHN: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

A mai adásban szintén egy nagyon ismert, a nyári napfordulóhoz köthető darabot fogunk kicsit részleteiben megismerni. Ez a darab pedig a Shakespeare-féle színmű, a Szentivánéji álom
kísérőzenéje, amelyet Felix Mendelssohn-Bartholdy komponált. Mendelssohnról már korábbi adásokban érintőlegesen beszélgettünk, g-moll zongoraversenye bemutatása kapcsán hosszabban is beszélgettünk róla. Röviden összefoglalva a vígjátékot, a Szentivánéji álom nem más, mint egy nagy partinak a leírása, ahol minden szereplő átalakul, és ezek az alakváltások adják a komédia igazi arcát. Erre pedig a legalkalmasabb a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván éjjele, amely az év legrövidebb éjszakája.
A hagyomány szerint ez a nap a varázslatok, szerelmek ideje, bármi megtörténhet, és még akár a legtitkosabb kívánságok is teljesülhetnek. Ez a tündérvilág elevenedik fel ebben a zenében is. Több irodalmár is úgy tartja, hogy ez a darab mintha tükörfordítása, paródiája lenne a Rómeó és Júliának.

 

FEJŐS PANNI  GYERMEKKÖNYV AJÁNLATA A KLASSZIK RÁDIÓ HALLGATÓINAK – 1. RÉSZ

Egy tálca eperrel, finom limonádéval a napozóágyban és egy jó könyvvel mennyi szabadidőt el lehet ütni, főleg nyáron. Kinek kell kötelező olvasmány, ha lehet olvasni új, nyári gyerekkönyveket. Erről mesél Fejős Panni könyvesblogger, a Könyvesmami oldal létrehozója, aki lelkes olvasó és persze édesanya. Nem csak gyerekeknek szórakoztató varázslatos regényeket olvasni, hanem a felnőtteknek is. A könyvek végtelen sokasága között, nem nehéz találni egy jó nyári könyvet, amely bárkit le tud ültetni egy órára olvasni. Az elmúlt időszakban megjelent gyerekkönyveket most elővesszük és Szerémi Nórával (aki szintén édesanya) elemezzük. Anyukák és Apukák, noteszt és tollat a kézbe, hiszen most egy elvarázsolt világba utazunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top